Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A te bőröd nem szomjas?

A bőr okos szerv, jelzi, ha szomjazik. Száraz, húzódik, viszket, hámlik. Olykor nem elég a krém: komplex megoldásra van szükség.

Lehet meleg, lehet hideg, fújhat a szél vagy süthet a nap: az időjárás minden percben hat a bőrödre. Legfőképpen úgy, hogy mind szárítja. Arról nem is beszélve, hogy előfordulhat, hogy naponta többször is a zuhany alá állunk. Ilyenkor a bőr elkezd húzódni, majd viszket, hámlik, pikkelyesedik, és egyszer csak olyan durva, érdes tapintású lesz, mint egy elefánt bőre.

Eddig azért bűn lenne várni, és hogy megakadályozzuk, kapkodunk, hogy megtaláljuk a világ legjobb krémjét. Azonban ekkorra már a bőr kibillent az egyensúlyából, és csak nagy nehezen lehet visszaállítani az eredeti állapotot. Mint másra, erre is igaz, hogy jobb a megelőzés, vagyis a rendszeres odafigyelés, ápolás.

Szedd a lábad!

A bőr jelenti a határt a külvilág és szerveink között, érintkezik közvetlenül a környezetünkkel. Elsődlegesen a bőrnek kell megküzdenie a behatásokkal, így nem csoda, ha érzékennyé válik. A bőr vízmegtartó képessége nagyban függ D-vitamin tartalékoktól, ezt pedig elsősorban a fény hatására állítja elő a szervezet. Ennek érdekében próbálj meg naponta legalább fél órát kint tölteni a szabad levegőn, sétálj, amennyit csak lehet.

Lágy tisztítás

A bőrszárazság kialakulásában a másik fontos tényező a bőrben található faggyúmirigyek rossz állapota. Míg a homlokunkon például 400-900 faggyúmirigy található négyzetcentiméterenként, addig a combunkon, könyökünkön, térdünkön mindössze 100-150. Tehát a test sokkal inkább hajlamos a kiszáradásra, mint az arc. Ehhez adódnak még a külső tényezők, amelyek közül a legfontosabb a víz. A zuhanyozáshoz, fürdéshez használt vizek meglehetősen kemények, meszesek. Ráadásul a szappanokban és tusfürdőkben található anyagok nemcsak a piszkot oldják, hanem a bőr védőrétegét adó védőzsiradékot is. Idetartozik még a fűtés is, amely kellemes, hiszen elviselhetővé teszi a hideget, ugyanakkor a hirtelen hőmérsékletingadozás, a befújt száraz levegő erősen támadja a bőrt. A bőrápolás tehát elengedhetetlen fontosságú, és érdemes odafigyelni rá.

Csak a neked való krém elég jó

A hidratálás annyit tesz, hogy nedvességet juttatunk a bőr felső és alsó rétegébe. Emellett nélkülözhetetlen a táplálás is, mert a bőrnek szüksége van zsiradékra, emellett a megsérült védőrétegnek is regenerálódni kell. A bőr típusát mindenképpen figyelembe kell venni, és eszerint lehet megválasztani, hogy a víz bejuttatása vagy a hámréteg táplálása-e az elsődleges cél. Esetleg mindkettő egyszerre és ugyanúgy fontos. Ha tisztában vagy a bőrtípusoddal, érdemes még néhány szempontot figyelembe venni a megfelelő testápoló kiválasztásakor: nem mindegy, milyen életmódot folytatsz, hogy tél van-e vagy nyár, illetve számít az is, hogy milyen állagú hidratálót kedvelsz. Nyáron például elég egy könnyű testápoló tej, míg télen a vastagabb, tartalmasabb krémek, testvajak ajánlottak.

Testápoló tejek

A tejek emulziók, vagyis olyan folyadékok keverékei, amelyek egymásban ugyan nem oldódnak, mégis látszólag homogén anyagot hoznak létre. A testápoló tejek tehát egyszerre tartalmaznak hidratáló vizet és tápláló zsiradékot a bőr számára. Arányuk minden terméknél más: van, amelyik inkább tápláló (zsírosabb), van, amelyik inkább hidratál (vizesebb). Ezek a termékek azért is olyan népszerűek, mert majdnem minden bőrtípusra megtalálható a megfelelő arányú összetétel. Elsősorban normál bőrre ajánlott.

Krémek

Az állaguk zsírosabb a testápoló tejnél, hiszen a bennük lévő zsiradék sokkal jelentősebb. Nagyon táplálók, és elsősorban száraz bőrűeknek ajánlottak. A leggazdagabb textúrája a nagyon száraz bőrre ajánlott testvajaknak van.

Olajok

Csak csínján bánj vele, hiszen nagyon kevés is elegendő belőlük. Tápláló hatásuk kiváló, de kellemetlen, zsíros érzést hagynak a bőrön, ami miatt sokan nem szeretik. Kaphatók száraz olajok is, amelyek azonnal felszívódnak, de kevésbé táplálók.

Forrás: Ötvenentúl.hu

Nincsenek megjegyzések