Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Mindent az áfonyáról

Nem csak azért érdemes friss áfonyát enni, mert finom és számos receptben igen jól felhasználható. Az áfonyában úgynevezett anthocianin is található - ez a flavonoid adja a vöröskáposztának és a padlizsánnak a színét -, és számos egészségjavító hatással is bír.


Egy csészényi friss áfonyában 84 kalória, 0 gramm koleszterin, 1,1 gramm fehérje, 0,49 gramm zsír, 21 gramm szénhidrát és 3,6 gramm étkezési rost található. Egy ilyen adag napi C-vitamin szükségletünk 24 százalékát, B6-szükségletünk 5 százalékát, K-vitamin szükségletünk 36 százalékát szolgáltatja, továbbá található benne vas, kalcium, kálium, magnézium, foszfor, mangán, cink, réz, folsav, béta-karotin, kolin, A- és E-vitamin is. Mindezek mellett számos antioxidáns is található benne (például quercetin, kaempferol vagy myricetin). Ezek miatt az áfonya a top 20 legegészségesebb összetételű és legjobb antioxidánsnak minősülő gyümölcs és zöldség között található meg a tápanyaglistán. De nézzük néhányat a figyelemreméltó hatásai közül - írja a hazipatika.com.

Az áfonyában található vas, foszfor, kalcium, mangán, cink és K-vitamin mind hozzájárul ahhoz, hogy csontjaink egészségesek és erősek maradjanak. A vas és a cink például alapvető fontosságú csontjaink és ízületeink erősségének és elasztikusságának megtartásában. Alacsonyabb K-vitamin bevitelnél nagyobb esélyünk van a csonttörésre, viszont a megfelelő K-vitamin bevitelnél szervezetünk képes jobban feldolgozni a kalciumot és szervezetünk kevesebb K-vitamint is veszít.

Alacsony nátriumbevitelre van szükségünk ahhoz, hogy vérnyomásunkat csökkenteni tudjuk. Az áfonyában alig fordul elő nátrium, helyette viszont van benne kalcium, magnézium és kálium, amelyek mind csökkentik a vérnyomást. Az áfonya rost-, kálium-, folsav-, C-vitamin-, B6-vitamin és fitotápanyag-tartalma mind segít a szív- és érrendszerünk egészségének megtartásába. A rostok például csökkentik a vér koleszterintartalmát és emiatt a szívproblémák kialakulásának esélye is kisebb lesz. A B6 és folsav jelenlétében nem jelennek meg a homociszteinek sem a szervezetben: ha ezekből sok halmozódik fel, az károsítja a véredényeket, ez pedig hosszú távon szívproblémákhoz vezethet.

Az áfonya C- és A-vitamin, valamint fitotápanyag-tartalma antioxidánsként működve védik a sejteket a szabadgyököktől, megakadályozzák a tumorok fejlődését, csökkentik a szervezet gyulladásait és lelassítják számos ráktípus terjedését, a tüdő- és szájráktól kezdve a garat-, méhnyálkahártya- vagy a prosztatarákig. A folsav továbbá szerepet játszik a DNS szintézisében és javulásában is, így ennek jelenlétében a ráksejtek nem jelennek meg a DNS-mutációk környékén. Az áfonyafogyasztás csökkenti a kognitív képességeink romlását, a Parkinson-kór kialakulását - de például a rövidtávú memóriánk és motorikus képességeink koordinációja is később kezd el romlani ennek köszönhetően.

Forrás: HáziPatika.com

Nincsenek megjegyzések