Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Kulka és Jáksó is a Ságvári átnevezése ellen

Mióta az Origo beszámolt a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezéséről, több mint ötezren csatlakoztak a Ne nevezzék át a Ságvárit Facebook-csoporthoz, és tüntetni is készek. Olyan egykori öregdiákok is kiálltak a Ságvári mellett, mint Kulka János színművész, a tévés Jáksó László vagy az újságíró Csúri Ákos.

Óránként több tucatnyian csatlakoznak ahhoz a Facebook csoporthoz , amelyet a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezése ellen küzdők alakítottak. A tiltakozásról az Origo számolt be elsőként. Vasárnap a Facebook-csoport átlépte az ötezres létszámot.

A múltat eltörölni nem lehet

Az iskola akkor is Ságvári marad, ha majd másképp hívják - ez a véleménye Kulka Jánosnak, aki egykor maga is a Ságvári diákja volt. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész a Délmagyarnak úgy nyilatkozott, értetlenül áll a névváltoztatási szándék előtt.


Ez borzasztó. Idiotizmus ennyi pénzt és energiát ölni események meg nem történtté tételébe. A múltat eltörölni úgysem lehet - mondta, emlékeztetve arra, hogy hiába nevezték vissza Széll Kálmán térré a Moszkva teret, az a legtöbbeknek ma is Moszkva tér.

Nincs jobb dolguk ennél?

Valaki tényleg ennyire unatkozik? - tette fel a kérdést egy másik ságváris öregdiák, Jáksó László. A tévés azt mondta, irigyli a gondjait annak, akit ez a dolog zavar most legjobban. Ennyi év után szerinte felesleges demonstratíve elvenni egy nevet.


Kiállt a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium mellett az iskola egy másik volt diákja, Csúri Ákos is. Az újságíró blogjában azt írta: „Nincs 32 álnevem. Cukrászdába nem pisztollyal járok. (...) De! Ságvárisnak lenni életérzés.(...) Ságváris voltam. Vagyok. Maradok."

Csúri Ákossal az Origo azért foglalkozott nemrég, mert összefüggésbe hozták azzal a formálódó jobboldali honlappal, amelynek Via.hu domainnevét ő foglalta le. A portál mögött sokan Habony Árpádot, a kormányfő tanácsadóját sejtik, de az Origo értesülései szerint Habony nem vállal benne szerepet.

Tüntetésre készülnek Szegeden

Nemcsak a diákok, hanem a tanárok sem örülnek az átnevezésnek. Egyikük az Origónak elmondta, az egész iskola felháborodott, a belső levelezőrendszeren is erről megy a vita, rengetegen vesznek „ságváris" kitűzőt, pólót.


Sőt, néhányan tüntetést is szerveznek a gimnázium neve mellett. „Huszonöt éve folyik a vita, pedig a kilencvenes évek elején még Göncz Árpád köztársasági elnök is levelet írt nekünk és azt üzente, hogy legyünk büszkék a nevünkre" - mesélte a pedagógus.

Talán a Ságvári még maradhat

Beszámoltunk róla, hogy a névváltoztatás joga eddig a fenntartó Szegedi Tudományegyetemet illette, ám egy tavalyi törvénymódosítás ezt átruházta az illetékes miniszterre. Balog Zoltán eltökélt abban, hogy az oktatási időszak végén új nevet kell találni az iskolának.


Mivel a névváltoztatást már valószínűleg nem kerülhetik el, az iskola vezetősége most azt akarja elérni, hogy a fogalommá vált „Ságvárit" megtarthassák, csak az Endre kerüljön ki a gimnázium nevéből. Ebbe azonban még a minisztériumnak is bele kell egyeznie.

Máshol is gondot okozott a név

Nem csak Szegeden, hanem a Veszprém megyei Ábrahámhegyen is gondot okozott Ságvári. Van ugyanis egy Ságvári Endre utca, és egyesek már évek óta lobbiztak a polgármesternél, hogy nevezzék el máshogy az utcát, annak ellenére is, hogy állítólag nem is a kommunista ellenállóról lett elnevezve.

Legutóbb tavaly augusztusban foglalkozott a kérdéssel a képviselő-testület. Akkor Vella Zsolt polgármester a jegyzőkönyv szerint elmondta, hogy három évvel korábban a Ságvári utcában lakóknak levelet küldtek az utca elnevezésével kapcsolatban.

Akkor negyvenhét lakost értesítettek és három levél érkezett vissza, mindenki azt kérte, hogy ne Ságvári Endre, hanem Ságvári utca legyen. A képviselő-testület ez alapján úgy döntött, hogy a Ságvári utca elnevezés marad. A polgármester is kiemelte, hogy az utca nem Ságvári Endréhez kötődik.

Forrás: origo.hu

Nincsenek megjegyzések