Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A kávé az érelmeszesedés ellen

Néhány csésze kávé segít az érelmeszesedés megelőzésében, ami a szívbetegségek egyik legismertebb kockázati tényezője – derül ki egy friss koreai kutatásból - írja az otvenentul.


A vizsgálat során több mint 25 000 főt vettek górcső alá, akik általános foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton estek át a munkahelyükön.

Bebizonyosodott, hogy a mérsékelt kávéfogyasztású alkalmazottak, akik naponta 3-5 csészével ittak, kisebb eséllyel mutatnak korai szívbetegség-tüneteket, mint a többiek.

Az eredmények újból felélénkítik a vitát arról, hogy a kávé áldásos vagy káros-e az egészségre. Egyes korábbi tanulmányok ugyanis úgy találták, hogy a koffeines ital növeli a koleszterinszintet és a vérnyomást, míg mások szerint inkább védi a szívet.

Jelen kutatásnál kifejezetten a szívet tápláló koszorúerek állapotára koncentráltak a szakemberek. A koszorúér-betegség lényege, hogy az artéria falán vastag, meszes lerakódás keletkezik, ami elzáródáshoz vezethet.

A résztvevők közül senkinél sem állapítottak meg koszorúér-problémát, viszont minden tizediknél meg lehetett figyelni valamennyi kalciumlerakódást. A leletek és a kávéfogyasztásra vonatkozó kérdőív összevetésekor kiderült, hogy egyéb kockázati tényezők, úgymint a dohányzás és a genetikai hajlam számbavételével is szignifikáns összefüggésről beszélhetünk.

Azoknál ugyanis, akik napi 3-5 kávét ittak, kisebb eséllyel találtak meszesedést – írja a MediPress.

A kávé a koffein mellett számos egyéb összetevőt is tartalmaz, ám egyelőre nem világos, pontosan melyiknek köszönhető ez a hatás.

Forrás: Ötvenentúl.hu

Nincsenek megjegyzések