Ezért kívánod annyira a sajtot
Ha megéhezel, legszívesebben egy szelet camambert-rel laksz jól? Vacsora után semmi sem varázslatosabb számodra, mint egy guszta sajttál? A pizzádat is dupla adag sajttal kéred? Nem csoda, hiszen a sajt függőséget okoz! - írja a marmalade.
Nem csak a sajt íze az, ami ellenállhatatlanná teszi egyesek számára e fermentált tejterméket, állítják a Michigan egyetem kutatói. A sajt ugyanis, az ópiumhoz hasonlóan, függőséget okoz.
A szakemberek megvizsgálták a sajt összetevőit, hogy kiderítsék, melyik az az eleme, ami miatt teljesen rá lehet kattanni. Kiderült, hogy a feldolgozatlan ételek, mint a lazac, vagy a barnarizs egyáltalán nem okoznak függőséget, ezzel szemben a feldolgozottak, mint a sültkrumpli, vagy a burgonyaszirom igen. A függőséget okozó ételek listájának dobogós helyén pedig kivétel nélkül erősen zsíros ételek szerepeltek.
A sajt összetevői közül a kutatók le tudták szorítani egyetlen vegyületre azt, ami miatt ellenállhatatlan vonzalmat érzünk e tejtermék iránt, ez pedig nem más, mint a kazein nevű fehérje, ami a legtöbb tejből készül ételben megtalálható. A kazein az emésztés során casomorphin nevezetű ópiátokra bomlik, ez a narkotikum pedig az agy jutalomközpontjára hat, és függőséget okoz.
Eszerint a sajtos zsemle, vagy a négysajtos pizza igazi ópiuma a népnek, ami az egyre növekvő sajtfogyasztásunkon is tetten érhető. A sima tejben egészen elhanyagolható a kazeinmennyiség, ám a sajtban, amely nagy mennyiségű tej felhasználásával készül, már sokkal erőteljesebb mértékben van jelen.
Azt nem tudták megállapítani a tudósok, hogy pontosan mennyi sajt elfogyasztása után válunk igazi ’sajtdrogosokká’, de arra figyelmeztetnek, a legtöbb sajtnak igen magas a zsírtartalma, ezért csak mértékkel éljünk vele.
Forrás: Marmalade.hu
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése