6 jel, hogy te is egészséges párkapcsolatban élsz

Az emberi egészséget két részre oszthatjuk, így beszélhetünk fizikális, avagy testi egészségről, valamint mentális, lelki egészségről. Ez a kettő nagyon szorosan összefügg, kiegészíti egymást, ugyanakkor számtalan további részegységre osztható, hiszen példának okáért a mentális egészséghez szorosan hozzátartozik a párkapcsolati egészség is, aminek számtalan biztos előjele, illetve bizonyítéka van.
Ha te is szeretnéd tudni, hogy egészséges-e a párkapcsolatod, kövesd végig az alábbi pontokat, és ha a hatból legalább négyre határozott igen a válaszod, aggodalomra semmi okod.

1. Az egészséges párkapcsolat egyik alapja a jó problémamegoldó készség. A harmonikus együttéléshez elengedhetetlenül fontos, hogy kezelni tudjátok a különféle szituációkat, és legyen egy jól bevált sémátok arra, hogy miként oldjátok meg a konfliktusokat. A problémákat ugyanis nem szabad a szőnyeg alá söpörni, beszélni kell róla, sőt mi több, stratégiákat kell kialakítani ahhoz, hogy gördülékenyen megoldhassuk őket. Ha már legalább egyféleképpen tudjuk kezelni a párkapcsolati konfliktust, akkor már nagy lépést tettünk a harmonikus együttélés irányában.

2. Ha tiszteletben tudjuk tartani a másik privát szféráját, akkor az egy hatalmas lépés az egészséges párkapcsolat felé. Egy kapcsolatnak ugyanis a bizalmon kell alapulnia, és ehhez szükséges mindez, hiszen ha folyton párunk telefonjában, esetleg Facebook-jában kutakodunk, ha pedig erre még rá is jön, akkor abból rengeteg konfliktus fakadhat. Ha valaki harmonikus kapcsolatban él, azt nem foglalkoztatja a hűtlenség problémája.

3. Szintén fontos, hogy soha ne erőltessük rá a másikra a mi akaratunkat, hiszen csak akkor élhetünk egészséges párkapcsolatban, ha mindent közösen szeretnénk, és ha vannak is súrlódások, akkor tudunk mindkettőnknek megfelelő kompromisszumot kötni. Becsüljük meg, hogy a másiknak is van véleménye, ne bíráljuk őt ezért, inkább ismerjük meg egymást annyira, hogy már az előtt megoldjuk a problémát, míg mielőtt az felmerülne.

4. Egyetlen kapcsolat sem működhet megfelelően, ha a felek nem tudnak őszintén beszélni egymással. Ha a partnerek képesek arra, hogy célzások és utalások nélkül is megértsék egymást, egyszóval őszintén, félelemtől mentesen ki tudják beszélni problémáikat, akkor képesek lesznek harmonikus párkapcsolatban élni.

5. A párkapcsolatokban a szerelem nem tart örökké, de ha nem váltja fel az érzést egy spontán, mindent felülíró szeretet, akkor a harmonikus és egészséges párkapcsolat csak egy álom maradhat. Ha nem félünk kimutatni érzéseinket, akkor ebből viszont nem lehet baj.

6. A párkapcsolatok lényege egy idő után, hogy a felek gondoskodjanak a másikról és utódaikról. Ez főként az apa feladata az anyagi értelemben, de lelkileg a pár mindkét tagjának ki kell vennie ebből a részét. Akik szeretik egymást, azok figyelnek egymásra, gondoskodnak egymásról, egyszóval megvan bennük az érzés, hogy bármikor számíthatnak párjukra, bármikor támaszkodhatnak rá, és bármi problémájuk is akad, tudnak vele kihez fordulni.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Kedvelj minket

Powered by Jasper Roberts - Blog