Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Mennyi az annyi? Gyümölcs- és zöldségfogyasztási ötletek

A WHO 1990-es közlése szerint az egészséges táplálkozáshoz napi 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene egy felnőtt szervezetnek naponta fogyasztania, ám a több, mint 10 éves felvetés elavulni látszik: mára azt mondják, akár kétszer ekkora mennyiség is indokolt lehet.
Keveset fogyasztunk

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása azt mondja, hogy egy nap 5 adagnyi zöldség, és gyümölcs elfogyasztása a kulcsa az egészséges életnek, és egy fogyókúra során a finom vonalaknak. Magyarországon azonban a Központi Statisztikai Hivatal felmérései szerint a 2010-es évben ennek körülbelül felét, 230 grammot fogyasztottunk. A tengerentúli Ausztráliában már megemelték az értéket: azt javasolják, hogy nap 5 adag zöldséget és 2 adag gyümölcsöt egyenek meg az emberek.

Mennyi az annyi?

No de mégis: mennyit jelent pontosan egy adag zöldség, vagy gyümölcs?! Amíg pontos adatokat nem tudunk, könnyen dobálózunk a szavakkal. A napi 5 adag fél kilogrammnyi zöldséget-gyümölcsöt jelent, és amennyire lehetséges, több alkalomra szétszórva, és igen friss formában, mert ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint. Ennek ellenére az emberek nagyon könnyen gondolják azt, hogy pár szelet paprikával, és uborkával a szendvicsükben elfogyasztották a napi mennyiséget, pedig ez korántsincs így.

Konzerv kotra gyorsfagyasztott

Ha éppen friss zöldséget és gyümölcsöt nincs lehetőségünk beszerezni, akkor azt tartják, a konzerv, vagy a gyorsfagyasztott is megteszi, hiszen a semminél ez is több. Ám ha mindkettő van, melyiket válasszuk? A szakértők szerint ilyenkor érdemesebb a gyorsfagyasztott mellett voksolnunk, mert ennél az elkészítési eljárásnál a legkisebb a vitaminveszteség. A konzerves, üveges változatokat, ha egy mód van rá, mindenképpen kerüljük. Ha frissen préselteket fogyasztunk, azok vitamintartalma természetesen ugyanolyan magas, mint a nyersen magunkhoz vett példányoké, ám rosttartalmuk jelentősen csökken, így még ezek sem helyettesítik tökéletesen nyers változataikat.

Nincsenek megjegyzések