Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

3+1 egyszerű tipp, hogy elegendő rostot egyél

Az élelmi rostok nagy mértékben hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez, érdemes odafigyelni arra, hogy eleget fogyasszunk belőlük.
A rostok – a növények azon részei, amik ellenállnak emésztőenzimeinknek a gyomor-bélrendszerben – bár nem szívódnak fel, és így csak minimális energiát adnak nekünk, mégis nagyon fontos részét képezik a helyes táplálkozásnak. Két fő csoportjukat különböztetjük meg: a vízben oldódó és a vízben nem oldódó élelmi rostokat.

A rostoknak számtalan jótékony hatásuk van szervezetünkre, többek között lassítják a koleszterin, az egyszerű szénhidrátok felszívódását, táplálják a bélrendszerünk baktériumflóráját, segítik a bélmozgást.

A napi ajánlott élelmi rost bevitel min. 25-30 g. Ez persze így nem sokat mond, nem is szükséges számolgatni, arra azonban érdemes törekedni, hogy étrendünkben rendszeresen, napi szinten szerepeljenek az élelmi rostot tartalmazó alapanyagok.

Egy szó, mint száz, az a fontos, hogy tudd, miben találhatod meg a rostokat nagy mennyiségben, ezért összegyűjtöttem nektek néhány példát, fogyasszatok belőlük rendszeresen!

1. Gyümölcsöt minden nap!

Finom ízük mellett eddig biztos csak a vitamin miatt etted a gyümölcsöket, esetleg azt is hallottad, hogy a különböző színűek különféle antioxidánsokat, flavonoidokat tartalmaznak. Mostantól viszont azzal is tisztában leszel, hogy élelmi rostokban is gazdagok, ezért is hasznos, ha rendszeresen eszel gyümölcsöt. Amellett, hogy magukban fogyaszthatod őket, hozzákeverheted pl. a reggelire, tízóraira, vacsorára elfogyasztott natúr joghurthoz, müzlihez, zabkásához is. Egészséged érdekében ne feledkezz meg a diófélékről sem!

2. Sok-sok-sok és még több zöldség!

A zöldségekkel ugyanez a helyzet. Lehetőség szerint egyél rendszeresen salátákat, akár hússal, hallal, tojással vagy sajttal összeállítva teljes értékű, önálló fogásként, akár a rizs, vagy burgonyaköret mellé kiegészítésként. Az esti filmhez is tökéletes választás lehet egy adag sütőben sült sárgarépa, cékla némi fokhagymás mártogatóssal. Természetesen a szendvics mellé fogyasztott szezonális, friss zöldségek, a saláták mellett a párolt, sült, gőzben főtt, rakott, töltött zöldségek és a hagyományos főzelékfélék is kiváló rostforrások!

3. Bab, lencse, csicseri – nem csak főzelékbe!

Bár a zöldségekhez tartoznak a száraz hüvelyesek, mégis külön említem most a babot, felesborsót, csicseriborsót, lencsét és társaikat, hiszen magasabb fehérjetartalmuk mellett 5-6-szoros a rosttartalmuk a többi zöldséghez képest. Ezért érdemes a bableves és a lencsefőzelék mellett például humuszt vagy csicseriborsó salátát is a családi asztalra tenni.

+1. Valódi teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű kenyér szintén jó rostforrás, persze csak akkor, ha tényleg olyan kenyérről beszélünk, ami nem malátával netán kakaóval vagy cikóriával színezett, hanem barna/barnás színét valóban a gabonaszem héjától kapta. Ha a termékcímkén az összetevők között az első helyen szerepel a teljes kiőrlésű liszt, akkor valószínűleg megfelelő a termék.

Persze a gabonaalapú termékek körében a teljes kiőrlésű kenyér mellett fogyaszthatunk rendszeresen natúr gabonapelyhet (pl. zabpelyhet), barna rizst és teljes kiőrlésű tésztát is.


Nincsenek megjegyzések