Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Házipatika: Ez okozhat herpeszt és ezt teheti ellene

Rejtély, hogy míg egyeseket megbetegít, addig mások ­miért maradnak tünetmentesek.
Az emberek többsége ugyanis hordozza a herpeszért felelős vírust, gyakran anélkül, hogy tudna róla. A herpes simplex „megbújik” a szervezetben, és csak bizonyos hatások (pl. gyulladásos vagy lázas állapot, menstruáció, napozás, fogorvosi kezelés vagy stressz) kapcsán válik aktívvá, és okoz jellegzetes elváltozásokat.

Hosszan lappang

A herpesz többnyire a bőr és az ajakpír határán vagy magán az ajakpíron jelentkezik, apró, összefolyó hólyagok formájában, amelyeket gyulladásos udvar övez. Ritkábban előfordul az ínyen, a száj belső felületén, a szájpadláson is. A beteg kezdetben csak égő, viszkető érzést és bőrpírt tapasztal, majd megjelennek a hólyagok, amelyek néhány nap elteltével beszáradnak, és 7–10 nap alatt heg nélkül gyógyulnak. A vírus azonban ezt követően is a szervezetünkben marad, s különféle okok, például stresszes életmód, az immunrendszer legyengülése, alváshiány, hormonális változások miatt bármikor újra jelentkezhet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a herpesz nagy kiterjedésű, erős fájdalommal jár, esetleg szokatlan helyen jelentkezik, mindenképpen keressük fel a bőrgyógyászunkat. Akkor is indokolt orvoshoz fordulni, ha a tünetek két hétig vagy még tovább tartanak, ha gyakran kiújulnak, esetleg szemfájdalom, fényérzékenység is társul hozzá, mert az azt jelentheti, hogy a fertőzés átterjedt a szemünkre is. Utóbbinak akár látáskárosodás is lehet a következménye.

Gyors kezelés

Már az első tünetek jelentkezésekor cselekedjünk! Használjuk kimondottan erre a célra kifejlesztett krémeket, ezeket manapság már bármelyik patikában beszerezhetjük. A hólyagokat semmiképpen se kapargassuk, mert továbbterjedhet a fertőzés! Ebben az időszakban fokozottan ügyeljünk a szájhigiéniára. A fogkefénket, ha meggyógyultunk, rögtön cseréljük le, a törülközőnket pedig magas hőfokon mossuk ki.

Természetes segítség

A citromfű hatóanyagai csillapítják a gyulladást. Öntsünk le 5 deka szárított citromfűlevelet 5 deciliter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le, és egy vattadarab segítségével óvatosan törölgessük át az érintett területet naponta háromszor.

Nincsenek megjegyzések