Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Nem cink a cink: ezt együk mindennap

Cink nélkül nem működik tökéletesen a testünk. Erre a nyomelemre ugyanis szükség van számtalan anyagcsere-folyamathoz, és értékes segítőtárs a kórokozók leküzdésében is, mivel erősíti immunrendszerünket.
Előállítására testünk nem képes, így táplálkozás útján kell bevinnünk a kellő mennyiséget. Felnőtt férfiak számára a napi ajánlás 11 mg, nőknek 8 mg (várandósoknak, szoptatós anyukáknak 12–13 mg).
Cinkhiány egyébként még azoknál is előfordulhat, akik változatosan és egészségesen táplálkoznak, hazánkban is gyakori különösen a legfiatalabb és az idős korosztály körében, valamint vegetáriánusoknál, sportolóknál, dohányosoknál. Mindezeken túl sok foszfáttartalmú kóla, illetve készétel fogyasztása is alacsony szinthez vezethet, s bizonyos, megvonáson alapuló diéták és fogyókúrák is állhatnak a háttérben. 

A hiány tipikus tünetei általában a levertség, a súlyvesztés, a fáradtság, a koncentrációs problémák vagy a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség gyengülése, de hajhullás, bőrszárazság, töredezett körmök is utalhatnak rá. Mivel szervezetünk a cinket nem csak előállítani, de tárolni sem tudja megfelelően, ezért érdemes figyelnünk arra, hogy mindennap kerüljön cinkben gazdag élelmiszer a tányérunkra.

Nincsenek megjegyzések