Próbáljuk ki az adventi fűszerek gyógyító hatásait!

A mézeskalácsok, apró karácsonyi sütemények fűszereinek jellegzetes illata hozzátartozik az adventi várakozás időszakához. A fahéj, az ánizs, a szegfűszeg és társaik ezenfelül gyógyító hatásúak is lehetnek, ha tudjuk mire használjuk őket.
Ánizs

Édeskés, jellegzetes aromájú fűszer. Süteményekhez, mézeskalácshoz, kompótok ízesítéséhez használjuk, de érdemes kipróbálni vöröskáposzta vagy céklasaláta fűszerezésére is.

Gyógyhatás: emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó.

Csillagánizs

Aromája hasonlít az ánizséhoz, de összetettebb annál. Pikáns sültekhez, édességekhez, gyümölcsökhöz és lekvárokhoz használják, a kínai ötfűszer-keverék egyik alkotója.

Gyógyhatása: illóolaját használják reumás panaszok enyhítésére, de az egyszerű ánizshoz hasonlóan étvágyjavító, emésztést segítő hatása is van.

Koriander

Kissé csípős íze a narancsra, a fahéjra és a szerecsendióra emlékeztet. Tipikus kenyér- és mézeskalácsfűszer. Sültek, húspácok, káposztás ételek, szószok ízesítője is lehet.

Gyógyhatása: gyomorrontás, teltségérzés ellen, görcsoldó, baktérium- és gombaölő, fokozza az immunrendszer működését.
Gyömbér

Erős, édeskés aromájú fűszer. Használjuk aprósütemények, kompótok, ázsiai ételek fűszerezésére, ízletes tea és alkoholmentes gyömbérsör is készülhet belőle.

Gyógyhatás: megfázásos betegségekben hatásos, erősíti a gyomrot, étvágygerjesztő, memória javító.

Kardamom

Édeskés, csípősen fűszeres, erős aromájú ízesítő. Indiában a fűszerek királynője. Mézeskalácshoz, puncsokhoz, darált húsokhoz, zöldséges, valamint rizses ételekhez is illik.

Gyógyhatása: gyomorerősítő, és segíti az emésztést. Fogyasztása javítja az étvágyat és megakadályozza a felfúvódást.

Szerecsendió

A szerecsendió fájáról, ami valójában nem is diófa, két fűszerünk is származik: a diónak nevezett mag, és az erről lefejtett, enyhébb aromájú, „szerecsendióvirág”-nak is nevezett magköpeny. Mézeskalácshoz, aprósüteményekhez, halas, burgonyás, karfiolos ételekhez és szószokhoz használhatjuk.

Gyógyhatása: gyomorpanaszok enyhítője, mérsékli a savtúltengést, segíti az emésztést, olaja reumás panaszokra hatásos.
Szegfűszeg

Az apró szegecskék tulajdonképpen a szegfűfa ki nem nyílott virágának bimbói. Illata, íze rendkívül intenzív, egyszerre csípős és édeskés. Fűszerezhetünk vele vöröskáposztát, puncsot, forralt bort, kompótot, és a mézeskalácsból sem szabad kihagyni.

Gyógyhatása: a szegfűszegolaj helyi fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és fertőtlenítőszer. Hurutoldó, szélhajtó.

Szegfűbors

Aromája a szerecsendióra, a fahéjra és a borsra emlékeztető, pikáns, csípősen fűszeres. Használhatjuk levesek, húsételek, öntetek és pástétomok ízesítésére is.

Gyógyhatása: serkenti a nyálelválasztást, a népi gyógyászat ízületi gyulladásokra is ajánlja borogatás formájában.

Fahéj

Volt idő, amikor az aranynál is értékesebbnek számított az elsősorban édességek, péksütemények és kompótok ízesítésére használt fűszer, ami a puncsból és a forralt borból is nélkülözhetetlen.

Gyógyhatása: emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő, vérzéscsillapító, hurutok ellen is hatásos.
Vanília

Egy trópusi orchideafaj maghüvelye. A friss fűszer magas nedvességtartalmú, hajlékony. Édességek, krémek, rizses desszertek, italok ízesítésére használjuk.

Gyógyhatása: élénkítő, kedélyjavító. Dél-Amerikában a férfiasság fokozására tequilába keverve fogyasztják. Serkenti az emésztést.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog