Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Céklával a magas vérnyomás ellen

Kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy napi csupán fél liter cékla lé elfogyasztása jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást. 
Az American Heart Association folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez komoly hatással lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatára. A kutatás azt mutatta, hogy a cékla levében található tápanyagok - a zöld, leveles zöldségekéhez hasonlóan – vérnyomáscsökkentő hatással bírnak. Korábban a zöldségekben gazdag étrend pozitív hatásait azok magas antioxidáns és vitamintartalmának tulajdonították. 

A kutatócsoport azt tapasztalta, hogy egészséges alanyok esetében mindössze egy órával a cékla lé elfogyasztása után szignifikánsan csökkent a vérnyomás, majd 3-4 óra elteltével tetőzött a hatás. Bizonyos mértékű csökkenés egészen napon át megfigyelhető volt.

A kutatók szerint a vérnyomáscsökkenés a cékla levében található nitrátoknak köszönhető, melyek a nyelv baktériumai által nitritté alakulnak a nyálban. A nitrit a gyomor savas környezetében nitrogén-oxid lesz vagy újra nitritként lép be a keringésbe (a nitrogén monoxid a leghatékonyabb természetes értágító anyag, amit csak ismerünk).

A felnőtt lakosság több mint 25 százaléka magas vérnyomás betegségben szenved és a becslések szerint ez az arány 2025-re eléri a 29 százalékot (hazánkban 2,5 millió honfitársunknak magas a vérnyomása!). Ezen túlmenően a magas vérnyomás okolható a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának a feléért és az agyvérzés körülbelül 75 százalékáért. 

A kutatók véleménye szerint a zöldségekben gazdag étrend szívvédő hatását a nitrátoknak köszönheti, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésének természetes és olcsó módját kínálja. A cékla lé vagy más nitrátokban gazdag zöldségek rendszeres fogyasztása egyszerű módja lehet az szív- és érrendszer egészségének megőrzésére, valamint a magas vérnyomás ellni harcban is segítséget nyújthat.

A céklát elsősorban gyógynövényként használták, csak a modern időkben vált élelmiszerré. Gazdag B-vitaminban, ami a vérszegénység megelőzésének egyik alappillére, valamint anti-tumor hatással is rendelkezik és védi a sejtek DNS-ét a káros mutációktól.

A céklának más egészségügyi hatása is ismert. Bőségesen tartalmaz vízben oldódó és oldhatatlan rostokat, amiknek fontos szerepük van a bélrendszer problémamentes működésében, továbbá a vércukor- és koleszterin szint optimális fenntartásában.  A cékla emellett igen gazdag káliumban, ami a szívműködést és vérnyomást szabályozza.

Sejtjeink legfőbb kationja a kálium. Sok beteg szed „vízhajtó” gyógyszereket, melyek többségéhez a káliumot külön pótolni kell tabletta formájában. Ez sokaknak okoz gyomorpanaszokat. A kálium pótlás természetes módja a cékla lé ivása rendszeresen. Nem biztos, hogy mellette a kálium tabletta elhagyható, de a dózisa biztosan csökkenthető. 

Nincsenek megjegyzések