Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Kiderült, mitől lesz több a spermium

Hetente háromszor végzett legalább fél óra testedzés megnöveli a spermiumszámot - állítják brit szakértők a Reproduction című szaklapban megjelent tanulmányukban.
A spermiumszám növekedése viszont csak ideiglenes, és egy hónapon belül ismét elkezd csökkenni, ha a férfiak abbahagyják a rendszeres edzést. A kutatók szerint ugyanakkor fontos a megfelelő egyensúly megtartása, mert a túl sok sport árthat is az ondótermelésnek. Tanulmányok bizonyítják, hogy a versenysportolók, például a kerékpárversenyzők spermája gyengébb minőségű.

A kutatás alapjául szolgáló vizsgálatban 261 egészséges férfi vett részt, akiknek tudomásuk szerint nincsenek termékenységgel kapcsolatos problémáik. A spermiumszámuk normális volt és az ondójuk egészségesnek tűnt, de többnyire ülő életmódot folytattak. Négy csoportba osztották őket, minden csoport más összeállítású és intenzitású programot követett.

A testedzés megnövelte a spermiumok mennyiségét és a minőségét is, a legjobb eredményt a mérsékelt testedzéssel érték el. Mind a három sportolócsoportban lévő férfiak veszítettek testsúlyukból, és spermatesztjük eredménye is egyre jobb lett azokhoz képest, akik nem sportoltak a vizsgálat 24 hetes ideje alatt.

A kutatók szerint a fejlődés eredménye részben a súlycsökkenésnek köszönhető. Az eddig is ismert volt a szakértők számára, hogy a túlsúly csökkenti a férfiak termékenységét. Ami egyelőre nem világos, az az, hogy a testmozgás okozta nagyobb spermiumszám jobb termékenységet is jelent-e?

A felnőtteknek hetente legalább 150 percnyi mérsékelten megerőltető edzés, például kerékpározás vagy gyors séta, vagy 75 percnyi erőteljes edzés, például futás javasolt.

Nincsenek megjegyzések