Ne higgye, hogy decemberben már nincs tennivaló a kertben

Mi újat lehet mondani egy kertbarátnak decemberre, amikor inkább a meleg szobában vagy a konyhaasztalon akadnak teendői, a következő évi veteményes és szőlő, gyümölcsös – ha van olyan a ház körül – metszési terveinek elkészítésével?
No persze más feladata is lehet annak a kertészkedőnek, akinek fóliasátra vagy hasonló alkalmatossága is van a kertjében. Merthogy ezek híján ilyentájt inkább a kerti szerszámok vagy a megmaradt növényvédő szerek környékén érdemes körülnézni. No meg a kerti vízcsapról se feledkezzünk meg, hiszen decemberre már nagyobb esélye van a fagyos éjszakáknak az idei elhúzódó langymeleg ősz után.

Akinek van madáretetője, ideje már azt is kiakasztani a kertbe, de ha nincs, akkor könnyen készíthetünk egyet a kiürült ásványvizes műanyag palackból is, ha ablakot vágunk az oldalán. Érdemes egy kis küszöböt is fabrikálni rá egy kettéhasított gallydarabkából, hogy a madárkáinknak legyen kapaszkodójuk, amikor kicsipegetik az eleséget belőle. Ennyi fáradságot bőven meg fognak hálálni a vegetációs időben, ha odaszoktattuk a kert szárnyas növényvédőseit.

Ha végeztünk a kerti szerszámok szemléjével, takarításával, esetleg javítgatásával, nézzünk körül a megmaradt növényvédő szereink között is. Nem lehet eleget ismételgetni, hogy mennyire fontos ellenőrizni a maradék növényvédő szerek szavatossági idejét. Ezt a teendőt ne hagyjuk tavaszra, elkerülendő a kellemetlen meglepetéseket.

Sokan még ma is úgy gondolják, hogy ha már egy készítménynek lejárt a szavatossági ideje, azt egy kis dózisemeléssel újra alkalmassá tehetik, arra számítva, hogy az esetleg elbomlott hatóanyag-mennyiséget nagyobb adaggal fogják majd pótolni.

A növényvédő szereket pedig a növényeink „gyógyszerének” megillető elővigyázatossággal és gondossággal kell kezelni, s miként  gyógyszerekből sem kapunk be egy tablettával többet, ha lejárt a szavatosságuk, ne tegyük ezt a növényvédő szerekkel sem a permetlé készítésekor. Nem véletlenül írja ki egyik-másik gazdabolt a cégtáblájára, hogy növénypatika.
Tennivalók akadnak a telelésre behozott cserepes virágaink körül is. Fagymentes garázsban, pincében, fényszegény helyen viszonylag jó eséllyel átvészelik a telet a leginkább közkedvelt balkonos virágaink, a muskátlik. Volt év, amikor a futó muskátlik is túlélték ezt az időszakot nálunk a pincében, kicsit ugyan meg kellett kurtítani a futószárukat. Havonta csak egy alkalommal öntöztük, akkor is nagyon mértékkel.

A kukoricalevél – ismertebb tudományos nevén Aspidistra elatior – is szépen kitelelt velük az ilyen hűvös fényszegény helységben. Ez egyébként is igénytelen növény, a kertben is az árnyékos helyet kedveli, de a fagyok elől óvni kell.

A kerti szerszámokon kívül vannak télen használatos szerszámok is a söprűn kívül. Ilyen a hólapát is. Aki beruházott erre a szerszámra, lehet, hogy idén majd előveheti. Az elmúlt években ugyan nem sok dolguk akadt, éppen azért vessünk egy pillantást rá, megvan-e a fémborítás éle, nem lazult-e ki a nyele, ha idén mégis kézbe kellene venni egy kis téli hangulatot idéző havas járdatakarításra.

És ha úgy alakulna a december, hogy az év utolsó emberes hónapja „megemberelné” magát és havazna, az örökzöld fák ágairól se feledkezzünk el, hogy a hóterhüktől idejében megszabadítsuk.

A hosszúra nyúlt téli esték pedig jó alkalmat adnak arra, hogy átnézzük akár a saját szakkönyveinket, vagy a világhálón is számtalan kertbarát fórumon tájékozódhatunk a kertművelő társaink tapasztalatairól. Végtére ez is egy téli teendője a kertbarátoknak.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Kedvelj minket

Powered by Jasper Roberts - Blog