Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Otthoni gyógymódok hörghurut ellen

A hörghurut vagy bronchitis a hörgők nyálkahártyájának gyulladása, fertőzése és megduzzadása. Általában vírus, baktérium vagy egy a hörgőket irritáló anyag részecskéinek jelenléte okozza. A bronchitis tünetei a hurutos köhögés, légzési nehézségek, mellkasi fájdalom, orrdugulás, fáradékonyság, izomfájdalom és láz. A hörghurut lehet akut vagy krónikus. 
Leghatékonyabb otthoni gyógymód hörghurut kezelésére:

1, Gyömbér

A hörghurutban szenvedő emberek számára sokféle egyszerű, otthoni módszer létezik a tünetek enyhítésére.

A gyömbért gyakran használják megfázás kezelésére, de a hörghurut ellen is hatásos. A benne lévő gyulladáscsökkentő és immunjavító hatóanyagok enyhítik a hörgők gyulladását és irritációját.

• Adjunk fél-fél teáskanál őrölt gyömbért, fahéjat és szegfűszeget egy csésze meleg vízhez! Keverjük fel és igyuk pár napon át mindennap!
• Készítsünk gyógyteát: adjunk egy-egy teáskanál őrölt gyömbért és feketeborsot egy csésze forró vízhez! Hagyjuk ázni pár percig, majd adjunk hozzá mézet! Fogyasszuk naponta kétszer!
• Összekeverhetünk egy-egy teáskanál őrölt gyömbért, borsot és szegfűszeget is. Fogyasszuk napi háromszor mézzel vagy tejjel!

2, Fokhagyma

Az antibiotikus és antivirális hatásának köszönhetően a fokhagyma remek orvosság hörghurut – főleg akut hörghurut – ellen.

• Hámozzunk meg és vágjunk fel három gerezd fokhagymát!
• Tegyük egy pohár tejbe és forraljuk fel!
• Fogyasszuk este, lefekvés előtt!

3, Kurkuma

A kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságai nagy segítséget nyújtanak a bronchitiszes köhögés kezelésében és a felesleges váladék eltávolításában.

• Adjunk egy teáskanál őrölt kurkumát egy pohár tejhez és forraljuk fel!
• Fogyasszunk belőle napi 2-3 alkalommal egy kanál ghível (indiai vaj)! A gyorsabb hatás érdekében igyuk éhgyomorra!

Figyelem: ezt a módszert ne alkalmazzák epekőben, hiperaciditásban, gyomorfekélyben vagy sárgaságban szenvedő betegek!

4, Eukaliptuszolaj

A bronchitis ellen hatékony módszer a gőzterápia is. Az eukaliptuszolaj felpuhítja a nyálkahártyát az eldugult légutakban, az antibakteriális hatóanyagai pedig gyorsítják a gyógyulást.

• Adjunk pár csepp eukaliptuszolajat forró vízhez, és gőzöljünk vele törölköző alatt! Eukaliptuszolaj helyett használhatunk fenyőolajat vagy teafaolajat is.
• Az eukaliptuszolajat külsőleg is alkalmazhatjuk a mellkason a légzőszervek egészségének visszaállításáért.

5, Sós víz

A sós vízzel történő gargalizálás a hörghurut több tünete ellen is kiváló gyógymód. Adjunk egy teáskanál sót egy pohár meleg vízhez és gargalizáljunk vele!

Ügyeljünk a só adagolására, mert nagyobb mennyiségben égető érzést okozhat a torokban! Öblögessünk sós vízzel, amilyen gyakran szükséges!

Ennek a módszernek két előnye van: csökkenti a torok gyulladásait, valamint felszámolja a torok irritációját okozó váladékot.

6, Méz

A méz természetes orvosság a hörghurutos köhögés csillapítására, ráadásul erősíti az immunrendszert is.

• Adjunk egy teáskanál mézet a szokásos csésze teánkhoz a hörghurut gyógyításáért!
• Citromos meleg vízhez is adhatunk mézet a hörghuruttal járó orrdugulás és a torokgyulladás elmulasztásáért. 

A  nyákot alkotó mucin szénhidrát tartalma majdnem 90%. A megfelelő mucin termeléshez tehát kellenek a szénhidrátok, amit a méz bőségesen tartalmaz. Napi egy liter nyákot termel a szervezetünk normálisan, ami a légúti fertőzések korai szakába akár a felére is lecsökken a hámsejtek pusztulása miatt és majd később emelkedik, pedig ez nélkülözhetetlen módja a kórokozók természetes eltávolításának.

Nincsenek megjegyzések