Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Eljött a tavaszi nagytakarítás ideje

Hamarosan beköszönt a tavasz. A hagyományos kínai orvoslás szerint minden évszak összhangban áll egy bizonyos szervvel, a tavasz pedig a máj ideje. A máj nem megfelelő működése haragot, dühöt, irritációt és depressziót okozhat. Miközben a növények kihajtanak, csiráznak és virágoznak, addig a májnak különleges gondoskodásra van szüksége, hogy túltegye magát a tél nehézségein. A természetes orvoslás és életmód tökéletesen kiegészítik ezt a folyamatot. 
A tavasz, növekedés és harag közti kapcsolat

Érezte már magát dühösnek és irritáltnak a tavasz kezdetekor? A hagyományos kínai orvoslás szerint a máj szabályoz olyan intenzív érzelmi állapotokat, mint a bosszússág, harag és düh, valamint összekapcsolható a depresszióval is. Mivel a tavasz rendkívül yang (kifelé mozgó) tulajdonságú, a máj az élénk növekedés ideje során kiegyensúlyozatlanná válhat. Ha ehhez hozzáadjuk a lassú tél hatását, ez a létfontosságú, tisztító szerv további veszélybe kerül. A tavasz gyakran szeles, ami további súlyosbító tényező. Mindazonáltal, ha figyelünk a máj sajátos szükségleteire, akkor könnyedén ráhangolódunk az új évszak egészséges és friss kezdetére – telve optimizmussal, könnyedséggel és jólléttel.

Az elégedett máj titka

A tél nehéz és gazdag ételei után a tavasz a könnyítés időszaka. Az articsóka, pitypang, zeller, kelkáposzta, kapor, menta, hínár, vizitorma és újhagyma mind kiváló a máj gördülékeny és hatékony működésének fenntartására. A szuperélelmiszereknek, mint a kék-zöld alga, chlorella, spirulina és az árpa, búza és lucerna is aktív szerepet kell kapniuk az étrendben. Kerüljük a tojást, húst és tejtermékeket, helyette válasszunk halat, például lazacot és szardíniát, áztatott dióféléket és magvakat, valamint avokádót. Együnk több nyers, enyhén párolt ételt és mondjunk le a sült, dinsztelt, vagy olajban kisütött és túlzottan zsíros ételekről. Frissen préselt zöldségek (különösen a cékla) és gyümölcsök levének fogyasztása kiváló módja a máj megtisztításának és testünk karbantartásának. A páratlan tisztítóhatás eléréséhez próbáljuk ki a máriatövist. Citromos víz fogyasztása is ajánlott.

Ha a tél során nem ragadjuk meg a lehetőséget a pihenésre és feltöltődésre, májunknak nehezebb dolga lesz a tavaszra történő váltásban. Tehát további erőfeszítésekre lesz szükségünk az egyensúly megteremtéséhez. A jóga, meditáció, testmozgás és több idő eltöltése a természetben mind-mind hatásos gyógyír. Hasonlóképpen a nevetés, játék és a kreativitás minden formája tápláló. Elengedhetetlen a stressz csökkentése.

Na és persze ne felejtsünk el napi egy órát intenzíven tornázni. Amennyiben lehetőségük van válasszák az Alizetics tornát. 

Végeredményben választási lehetőség előtt állunk a tavasz közeledtével. Hagyjuk, hogy a kedélyváltozásaink és ingerültségünk felemésszen minket, vagy a nyugodt utat választjuk az egyensúly és egészség felé? 

Nincsenek megjegyzések