Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Csökkentsük a vastagbélrák kockázatát – gyömbérrel

A gyömbér az indiai Ayurveda egyik kedvenc gyógygnövénye, évszázadok óta alkalmazzák különböző betegségek gyógyítására, s az utóbbi években a modern orvostudomány is felfigyelt értékes tulajdonságaira. Elsősorban gyulladáscsökkentő hatása közismert. 
Egy kis létszámú kutatás a gyömbér rák megelőző, illetve rákos sejtekre gyakorolt hatását vizsgálta. 

A vastagbélrák az egyik leggyakrabban előforduló rákféleség a modern világban, a halálozási rátáját tekintve pedig 2. a listán. Mint minden rákos betegség esetében, itt is a korai felismerés a legfontosabb. 

A PubMed oldalán megjelent tanulmányban a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai naponta 2 g gyömbért kaptak 28 napos keresztül, míg a másik csoport tagjai placebo-t kaptak. 28 nap elteltével biopszia segítségével (a vastagbél falából vettek szövetmintát) olyan markereket vizsgálták, melyek hatással vannak a vastagbélrák kialakulására.

A tanulmány során megállapították, hogy a gyömbért szedő csoport markerei jobbak voltak, mint a placebo csoporté. 

A kutatók szerint a gyömbér gátolhatja a sejtburjánzást a vastagbél falának sejtjeiben és elősegítheti az apoptózis (programozott sejthalál) folyamatát. 

Ahhoz, hogy egyértelmű kijelentéseket tehessünk a gyömbér és a vastagbélrák kockázata közti kapcsolatról további, nagyobb létszámú vizsgálatokat kell elvégezni. 

A napi 2 g gyömbér egyébként nem sok, teával, vagy mézes gyömbérrel könnyedén bevihetjük ezt a mennyiséget. Ma már szerencsére friss gyömbér gyökér szinte minden nagyobb élelmiszerboltban kapható. Ráadásul nem feltétlenül kell a drágább, bio gyömbért megvásárolnunk, mivel a gyömbér nem tartozik a szennyezett, növényvédőszerekkel kezelt ételek csoportjába. Elég, ha használat előtt meghámozzuk a gyömbért.

A gyömbér tea elkészítéséhez használjuk a tradicionális elkészítési módot: a meghámozott, vékony gyömbér szeleteket helyezzük az edény aljára, tegyük rá a fűszereket és a mézet és öntsünk rá fél liter vizet. Fél óráig főzzük, majd szűrjük le és már fogyasztható is a rendkívül finom és egészséges gyömbértea. 

Nincsenek megjegyzések