Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Shiitake gyógygomba

Habár kevésbé népszerű nyugaton, mint keleten, mindazonáltal a shiitake gomba Észak-Amerikában és Európában is igen kedvelt jellegzetes íze, változatos textúrája és tápanyagtartalma miatt.
A shiitake, vagy más néven tölgyfagomba vagy fekete erdő gomba egy ehető barnagomba, ami Japánban, Kínában és Koreában őshonos. Már több, mint 1000 éve termesztik és friss, illetve szárított formájában népszerű mind a mai napig a Távol-Keleten. Ahogy a maitake gomba, a shiitake is gyakran használt gyógygomba a hagyományos kínai orvoslásban természetes gyógyhatásai miatt.  Néhány kutató az egészségre gyakorolt jótékony hatását vizsgálva kijelentette, hogy a shiitake gomba egyértelműen egy szupertáplálék. Nézzük, hogy miért! 

Immunerősítő és rákpusztító tulajdonságok

A shiitake gomba olyan aktív összetevőket tartalmaz, mint a lentinan (egyfajta béta-glukán), ami serkenti az immunrendszert, ami aktivizálja a sejteket és a fehérjéket, így akadályozva meg a rák növekedését. Egy 2011-es tanulmányban, amit a Hong Kongi Egyetem kutatói végeztek, szintén azt állítják, hogy a shiitake egy kiváló antioxidáns forrás, segít felszámolni a szabadgyökök káros hatásait.

Csökkenti a koleszterinszintet 

A svéd Luleai Egyetem kutatása szerint a shiitake egyik összetevője, az ún. eritadenine képes csökkenteni a vér koleszterin szintjét.  

Megelőzi a trombózist 

A shiitake gomba gazdag egy természetes összetevőben, ami amellett, hogy megelőzi a vérlemezkék összetapadását, remek gyógyír a trombózisra (alvadt vérrögök, amik gátolják a vér szabad áramlását) is. Ha Önnél fennáll a veszélye a mélyvénás trombózisnak, akkor érdemes shiitake gombát fogyasztania.

Fogyasztó hatásai 

100 grammnyi főtt shiitake nagyjából 56 kalóriát tartalmaz: nem hizlal és 2 gramm élelmi rostot is tartalmaz. Ehhez társul az is, hogy a shiitake alacsony glikémiás indexszel rendelkezik (vagyis nincs kedvezőtlen hatással a vércukorszintre), ami egy tökéletes fogyókúrás étellé teszi. Ne egyen túl sokat belőle, mert a túlzott fogyasztás hasmenést és puffadást okozhat.

Gazdag rézben 

100 g megfőzött shiitake gomba 0,9 milligramm rezet tartalmaz, ami 45%-a egy felnőtt napi ajánlott bevitelének.  Ez szokatlanul magas, még a gombák között is, és ennek is köszönhető, hogy a shiitake az egyik legjobb növény alapú rézforrás a Földön. A réz egy esszenciális ásványi anyag, ami a vassal remek párost alkotva (amit a shiitake szintén tartalmaz) segíti a hemoglobin képződését, ami a tüdőből szállítja az oxigént a test többi sejtjéhez.  A rézhiány anémiához, sápadtsághoz, idő előtti őszüléshez és akár csontritkuláshoz is vezethet. 

100 gramm főtt shiitake gombában 1,6 gramm fehérje található (3% a napi ajánlott bevitelnek), számos B-vitamin (36%-át fedezi a pantoténsav napi bevitelének), és 3-10%-a található meg a napi ajánlott magnézium, cink, kálium, foszfor és mangán bevitelnek.

Nincsenek megjegyzések