Téged is fenyeget a II-es típusú cukorbetegség? Tudd meg!

Képzeld el azt a szituációt, hogy csupán egy rutinvizsgálatra mész el, az orvosod pedig azt mondja, II-es típusú cukorbetegséged van. Bizonyára elkezd érdekelni, mi lehetett a kiváltó ok. De persze nem kell, hogy valóban beteg legyél, a II-es típusú diabéteszre jobb felkészülni. A felkészültség egyik pontja a tájékozottság.
1. GENETIKA ÉS GYEREKKOR

A II-es típusú cukorbetegséget illetően vannak egyrészt genetikai okok, melyek fokozzák a betegség kockázatát (pl. cukorbeteg a családban, felmenőid között), de befolyásolja az is, hogy milyen környezeti hatások értek gyerekkorodban (étkezési és sportolási szokások stb.)

2. TÚLSÚLY

Az összefüggéseket nem lehet semmibe venni, minél nagyobb a túlsúlyod, különösen a has környéki, annál nagyobb az esélyed arra, hogy a tested ellenállóvá válik az inzulinra, te pedig cukorbeteg leszel.

3. SOK ÜCSÖRGÉS

A hosszú ideig való ücsörgés növeli a diabétesz kockázatát, mert nem használod az izmaidat. Minél tovább üldögélsz egy helyben, annál inkább növeled a betegség esélyét. Ha nem ülsz, használod az izmaidat. Ha ülő munkát is végzel, félóránként, óránként állj fel és mozogj egy keveset.

4. ÉLETKOR

45 év felett a II-es típusú cukorbetegség kockázata jelentősen megnő. Itt az ideje, hogy kicsit visszavegyél a sütik fogyasztásából és elkezdj rendszeresen mozogni, ha eddig nem tetted volna. Sajnos a mozgásszegény életmód növeli a betegségi kialakulásának kockázatát.

5. TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

A várandósság alatt jelentkező cukorbetegség olyan, akár egy korai figyelmeztetés: megvan a genetikai esélye a cukorbetegségnek, oda kell figyelned arra, mit eszel és hogyan élsz, különben előbb-utóbb cukorbeteg leszel.

6. NAGY BABÁNAK ADSZ ÉLETET

Ha a kisbabád 4 kilogrammnál nagyobb súllyal születik, oda kell figyelned magadra, mert nagy az esélye a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának.

7. TÚLSÚLYOS EMBEREK VESZNEK KÖRÜL

A körülöttünk élők szokásait nem nehéz átvennünk, sajnos a rossz szokásokat sem. Ha olyan emberek vannak a családodban, munkahelyeden, baráti körödben, akik egészségtelen életmódot folytatnak, téged is nagyobb eséllyel érinthet a II-es típusú cukorbetegség, ha nem figyelsz oda magadra.

8.  PAJZSMIRIGY-TÚLMŰKÖDÉS

A pajzsmirigy-stimuláló hormon magas szintje és/vagy elleni antitestek nagyon gyakran megtalálhatók a II-es típusú diabéteszben szenvedők vérében. Sőt, a gluténintolerancia szintén gyakran előfordul, érdemes ezeket az adatokat neked és az orvosodnak is intő jelnek tekinteni.

9. POLICISZTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMA (PCOS)

A betegség nyilvánvalóan elsődlegesen a petefészket és a bőrt érinti, de fontos, hogy a II-es típusú cukorbetegséggel is állították már párhuzamba. A két probléma (II-es típusú diabétesz és PCOS) kezelése pedig nagyon hasonló: egészségesebb életmód.

10. STROKE

Ha volt már stroke-od, a II-es típusú cukorbetegség kockázata nálad sokkal jelentősebben fennáll, ha eddig nem tetted, itt az ideje, hogy jobban odafigyelj magadra.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Kedvelj minket

Powered by Jasper Roberts - Blog