Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A dohányzás nem trendi!

Nem lehet elég korán elkezdeni a gyermekek egészséges életmódra nevelését, amelynek szerves részét képezi a káros szenvedélyek hatásaival, veszélyeivel kapcsolatos ismeretterjesztés is. A KamaszPanasz október elején kreatív pályázatot hirdetett tizenévesek számára a dohányzásról való leszokás elősegítése céljából.
A kamaszkor sok szülő számára az aggodalom időszaka, hiszen ezek azok az évek, amikor a gyermekük átmegy a legmeghatározóbb test-lelki változásokon. A gyerekek az önállósodás néhány éve elé néznek, amikor egyre több dolgot intéznek egyénileg, amikor előtérbe kerülnek a társasággal töltött esték, a szórakozási lehetőségek. Ezzel együtt pedig sok fiatal életében megjelennek azok a dolgok is, amiktől sok szülő jó okkal tart: a dohányzás, az alkohol, nem kevés esetben pedig a drogok is - írja a Napidoktor.

De vajon mit tehetünk a tinik egészsége védelmében?

Ahhoz, hogy a gyerekek mélyebben is elgondolkozzanak azon, hogy mik lehetnek egy-egy egyéni döntés következményei, érdemes őket bevonni a kommunikációba. Ez volt a célja a KamaszPanasz dohányzásellenes STOPTOBER kampányának is, hiszen azáltal, hogy nem csak beszélünk a dohányzás problémájáról, hanem arra késztetjük a fiatalokat, hogy megmutassák, mit gondolnak róla, jó eséllyel érhetjük el azt, hogy megálljanak egy pillanatra, és végiggondolják az egészségügyi kockázatokat.

Már az alsó tagozatos diákok is érintettek

A dohányzásellenes kampány nem csupán a középiskolások érdeklődését keltette fel, hanem több alsó tagozatos kisdiák is benyújtotta a pályázatát. Közülük többen is csak 7-8 évesek, akiknek az idősebb társaikhoz hasonlóan határozott véleményük van a cigarettázás veszélyeiről.

Összesen 45 pályamű érkezett a KamaszPanasz szerkesztőségébe, amelyek egytől egyig azt tükrözték, hogy a gyerekek már igen korán tisztában vannak azzal, hogy milyen következményekkel járhat a dohányzás – legyen szó a saját, vagy valamelyik családtagjuk káros szokásáról.

Beszédes képek: mit gondolnak a fiatalok?

A kreatív pályázat képei jól tükrözik azokat a gondolatokat, amelyek a gyerekek fejében élnek a dohányzással kapcsolatban. Leginkább az egészségre káros hatásokat emelték ki, sokan közülük a dohányzást halálhoz vezető szokásként ábrázolták. Több műből is kiderül, hogy a cigarettázást egyértelműen összefüggésbe hozzák a bűnelkövetéssel, illetve a felelőtlen pénzköltéssel is.

Nincsenek megjegyzések