Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Barátunk az erős paprika!

A csilipaprika újabb csodát ígérhet orvosi szempontból is, nem csak a kulináris élvezetek terén. Tudósok megállapították, hogy a csípős kis növény óvja a szívet a fejlett világ első számú gyilkosával szemben.
Az eredményeket az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) 243. nemzeti találkozóján és kiállításán tették közzé - írja a Napidoktor.

A kutatás a kapszaicinnek szentelt kiemelt figyelmet, és annak forró rokonaira, a kapszaicinoidokra. Ettől válik könnyfakasztóvá a cayenne-bors, a jalapeno, a habanero és más csilipaprika-fajták. A kapszaicint már használják a gyógyászatban, különböző krémek hatóanyagaként az ízületi gyulladások és bizonyos fájdalmak kezelésére. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a fűszer csökkentheti a vérnyomást, a koleszterinszintet és a rögösödési hajlamot.

“Kutatásunk megerősítette és bővítette a csilipaprika anyagainak szívvédő hatásával kapcsolatos ismereteket” – jelentette ki Zhen-Yu Chen, aki az eredményekről beszámolt. „Most már pontosabb és részletesebb kép áll rendelkezésre a génekre és más mechanizmusokra gyakorolt hatásukról, melyek befolyásolják a koleszterintszintet és az erek egészségét. Az elsők között vagyunk ezzel az információval.”

A csapat felfedezte többek közt, hogy a kapszaicin és rokonai kétféleképpen is gondoskodnak a szív épségéről. Csökkentik a koleszterin felhalmozódását a vérben, mert fokozzák annak lebomlását és segítik a széklettel való eltávozását. Blokkolják annak a génnek a működését, melyek az erek görcsös állapotát idézik elő, ami akadályozza a szív és más szervek vérellátását. “Arra következtettünk, hogy a kapszaicinoidok hasznosak, mert egy sor olyan tényezőn javítanak, melyek fontosak a keringési rendszer megfelelő működése szempontjából” – mondta el Chen, aki a Kínai Egyetem élelmiszer- és tápanyagtudományi professzora. “Senkinek sem javasoljuk azonban, hogy mértéktelen csilifogyasztásba kezdjen. A megfelelő étrend mindig kiegyensúlyozott. Ne feledjék, hogy a csili nem helyettesítheti a bizonyítottan hatásos gyógyszereket. Kiegészítésnek alkalmasak, legalábbis azoknak, akik szeretik a csípőset.”

Chen és munkatársai hörcsögökön végezték a kutatást. A kis rágcsálók helyettesítik az embereket bizonyos kísérletek során. Több csoportra osztva magas koleszterintartalmú étrenden tartották őket. Vagy nem kaptak kapszaicinoidot, vagy különböző mennyiségben látták el őket a kiegészítővel, majd elemezték a hatást. A csípős hatóanyag csökkentette az úgynevezett „rossz” koleszterin mennyiségét a vérben, a „jó” koleszterint azonban nem befolyásolta. Úgy látták, hogy a már felhalmozódott lerakódásokat is oldotta, melyek az artériát szűkítve szívinfarktushoz vagy agyvérzéshez vezethetnek. Blokkolták továbbá azt a gént, mely a ciklooxigenáz-2-t termeli. Ez a vegyület okozza az erek körüli kis izmok görcsét, így gátolva a vér megfelelő keringését.

Nincsenek megjegyzések