A cékla minden mérget kipucol

A cékla meglepően egészséges élelmiszer, ráadásul csaknem egész évben bőségesen rendelkezésre áll. Aki alaposan belegondol fogyasztásának előnyeibe, könnyen étrendjének állandó szereplőjévé teheti. Nem puszta szófordulat, hogy ez okos döntés.
A cékla ősi étel, amely vadon termett mindenfelé Észak-Afrika, Ázsia és Európa part menti övezeteiben. Ennek a gyorsan növő gyökérzöldségnek sok különböző fajtája van, melyek mélyvörös, sárga vagy fehér színűek és kerekded alakúak, de sok egyéb megjelenési formája is ismert. A cékla kiváló forrása a folsavnak, a mangánnak, a káliumnak és a réznek. Igen rostdús is egyben, és tartalmaz magnéziumot, foszfort, C-vitamint, vasat, valamint B6-vitamint. Egyszóval igen hasznos növény - írja a HáziPatika.

A cékla kiváló szolgálatot tehet a méregtelenítésben. Egy olyan "diétás rostot" tartalmaz ugyanis, amely a pektin poliszacharid tartalma miatt a szakértők szerint hatékonyan képes megtisztítani az emésztőrendszert, és mindent mozgásban tartani. A cékla rostjai nem csak a vastagbél működését és az emésztést segítik, hanem támogatja a szervezet általános méregtelenítő mechanizmusait is.

Például a cékla- és a répadzsúsz a máj és a vastagbél tisztítására is jó. Íme egy recept 2-4 személyre:

- 3 organikus sárgarépa (hámozva, mosva)
- 1 organikus cékla (hámozva, mosva)
- 2 organikus piros alma (hámozva, mosva)
- 6 organikus kellevél
- 1/2 hüvelyknyi gyömbér
- 1/2 organikus citrom, hámozott

Ha nem kapunk bionövényt, a hagyományos, boltban vagy zöldségesnél kapható változat is megteszi.

- Ha nincs kéznél gyümölcscentrifuga, akkor egy turmixgép is megteszi egy-két csésze víz hozzáadásával.
- Az összes hozzávalót tegyük a készülékbe és turmixoljuk le vagy préseljük ki a levét.
- Ha centrifugával készült a dzsúsz, akkor kanállal jól keverjük össze.
- A turmixolt változatnál teaszűrőn át kell szűrni a levet, majd kanállal összekeverni.
- Egy kevés jéggel érdemes kínálni, a maradékot pedig lezárható műanyag edényben tárolni a hűtőben.

A cékla valósággal felturbózza az anyagcserét. Megnöveli a vérben a nitrogén-oxid szintjét, ami javítja a vér áramlását. Mivel pedig a jobb véráram segíti az agyműködést, a céklalé kétségtelenül az okosak itala.

Egy tanulmányban agyi képalkotó technológiával megvizsgálták a résztvevők agyműködését a cékladzsúsz fogyasztása előtt és után. A vizsgálatok a véráram megnövekedését mutatták ki az agy fehérállományában és a homloklebenyben, azaz egy olyan részén az agynak, amely a demenciában szenvedőknél szokott károsodni. Ezért a cékla fogyasztása az időseknél is kedvező hatású.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog