Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Melyik tünet milyen vitaminhiányra utal?

Annak ellenére, hogy sokan követik a napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztásra intő egészségügyi jó tanácsokat, sok emberben hiány alakul ki.
Bár azt tanácsolják, hogy próbáljunk a lehető legtöbbet bevinni a szervezetünkbe az étrendünkön keresztül, a megfelelő szint fenntartásához időnként tablettákra is szükség lehet. Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint cinktartalmú étrendkiegészítő szedésével például 40 százalékkal gyorsabban fel lehet épülni a náthából - írja a Napidoktor.

Az alábbiakban sorra vesszük, milyen tünetek és betegségek utalhatnak tápanyaghiányra, és hogyan pótolhatjuk az esetleges hiányt.

Fáradtág:

Vashiány. Egyéb tünetei lehetnek még a rossz koncentrációs készség, az étvágytalanság, a sápadtság és a karikás szem. Ajánlott napi bevitele nőknek 14,8 mg, férfiaknak 8,7 mg. A vörösvérsejtek termeléséhez szükséges összetevő a vörös húsokban, tojásban és a zöld leveles zöldségekben található meg a legnagyobb mennyiségben.

Bőrviszketés:

Cinkhiány. Egyéb tünetei lehetnek a lassú sebgyógyulás és a körmök fehéres elszíneződése. Ajánlott napi bevitele nőknek 7 mg, férfiaknak 9,5 mg. A sejt- és enzimképződéshez szükséges tápanyag nagy mennyiségben a diófélékben, a magvakban, a teljes kiőrlésű gabonában, a rákban, a szardíniában és a vörös húsokban fordul elő.

Nyelvfájdalom:

Riboflavin (B12-vitamin) hiány. Egyéb tünetei a bőr szárazsága és repedezése a száj és az orr környékén. Ajánlott napi bevitele nőknek 1,1 mg, férfiaknak 1,3 mg. A bőr, a szem és az idegrendszer egészségét elősegítő vitamin a tejben, a tojásban, a rizsben és a dúsított müzlikben található nagy mennyiségben.

Hát és láb fájdalom:

D-vitamin hiány. Egyéb tünetei a csípőfájdalom és a csontok törékenysége. Ajánlott napi bevitele 10 mikrogramm férfiaknak és nőknek egyaránt. A csontnövekedést és a kalcium bélben történő felszívódását elősegítő vitamin az étrendben nem igazán fordul elő. Leginkább a napfényből nyerhető ki a bőrön keresztül. Az arcunkat és az alkarunkat érő 20-30 percnyi napsütés elegendő mennyiséggel lát el bennünket.

Gyakori kérdések:

Szelénhiány. Egyéb tünetei a gyakori rosszullétek. Ajánlott napi bevitele 75 mcg férfiaknak, és 60 mcg nőknek. Az immunrendszert erősítő, sejtkárosodást csökkentő összetevő a brazildióban található meg a legnagyobb mennyiségben.

Szorongás:

Magnéziumhiány. Egyéb tünetei a szokatlan ingerlékenység. Ajánlott napi bevitele férfiaknak 300 mg, nőknek 270 mg. Az élelmiszerek energiává történő átalakítását elősegítő ásványi anyag a spenótban fordul elő a legnagyobb mennyiségben.

Afták:

A-vitamin hiány. Egyéb tünetei a gyakori megfázás és fertőzések, valamint a korpásodás. Ajánlott napi bevitele férfiaknak 0,7 mg, nőknek 0,6 mg. A fertőzések leküzdését segítő, a látást és a bőr egészségét serkentő vitamin a májban, a tojásban, a sajtban és a joghurtban fordul elő nagy mennyiségben.

Nincsenek megjegyzések