Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Pajzsmirigy túlműködéssel sem elképzelhetetlen a várandósság!

A várandósság komoly kihívást jelent a nők szervezetének, éppen ezért érdemes azt támogatni. Azonban az, hogy milyen vitaminkészítményt választ, már nagyon nem mindegy, hiszen előfordulhat az is, hogy árt vele!
Ez abban az esetben lehet igaz, ha olyan betegséggel küzd, melynél fontos, hogy adott anyagok, amennyire csak lehet, ellenőrzötten kerüljenek a szervezetbe. Ilyen a pajzsmirigy problémák köre is, amikről dr. Angyal Géza szülész nőgyógyászt kérdezte a ratkotunde.hu.

Pajzsmirigy gondok és várandósság

A pajzsmirigy a nyak kétoldalán elhelyezkedő szerv, mely hormonokat termel. Ezek a hormonok pedig felelősek az anyagcseréért, a növekedésért, és még egy sor működésért a szervezetben. Természetes, hogy az egészség fenntartásához a megfelelő pajzsmirigyműködés is hozzájárul, ezért érdemes rá odafigyelni. Ez pedig fokozottan igaz, ha babát tervezünk, vagy már várandósak is vagyunk.

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez jódra van szükség, mivel a szerv ebből az anyagból képzi a hormonjait. Hazánk 4/5-e azonban mérsékelten jódhiányos területnek számít. Ezt az anyagot jellemzően az ivóvízzel és az élelmiszerekkel juttatjuk a szervezetbe, azonban mivel így nem jutunk elég jódhoz, Magyarországon gyakori a golyvás megbetegedés. Ennek oka hogy a mirigy növekedéssel próbálja kompenzálni a jódhiány miatt fellépő elégtelen hormontermelést. Sajnos ez a későbbiek folyamán alulműködést is okoz, aminek már sokkal komolyabb következményei is lehetnek. A pajzsmirigy alulműködésére szerencsére felhívja a figyelmet a szervezet, méghozzá például a következő tünetekkel:
  • Állandó gyengeség, fáradtság
  • Rossz közérzet, ingerlékenység, álmatlanság
  • Bőr szárazság
  • Hajhullás
  • Indokolatlan testsúlynövekedés
  • Székrekedés
  • Menstruációs ciklus felborulása
  • Vetélés

A pajzsmirigy működése azonban sajnos nem csak az egyik irányban csúszhat el. Túlműködése is veszélyes, hiszen a szervezetbe ebben az esetben túlságosan is sok pajzsmirigy hormon kerül. Ebben az esetben a következő tünetekkel is számolhat:
  • pajzsmirigy megnagyobbodás
  • szapora szívverés
  • előre dülledő szemek
  • megemelkedett vérnyomás
  • nehézlégzés
  • töredező haj, hajhullás
  • alvászavarok, nyugtalanság

Mit lehet tenni?

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a pajzsmirigy zavarokat szerencsére gyógyszeresen jól lehet kezelni, vagyis a szakorvos gyorsan úrrá lehet a problémán. Azonban abban az esetben, ha a nő babát szeretne, vagy ha várandós, módosulhat a lehetőségek köre.

Ameddig „csak” a babatervezés időszakában van, addig a gyógyszeres kezelés tökéletesen beválik. A várandósság során azonban érdemes a szervezetet támogatni a megnövekedett igénybevétel miatt. Erre a várandós vitaminok jó megoldás jelenthetnek, de figyelni kell az összetevőkre. A pajzsmirigy túlműködése ugyanis jelentősen romlik abban az esetben, ha plusz jódot juttatunk a szervezetbe. Ez pedig sajnos a magzatra is komoly hatást gyakorol, hiszen nála ugyanúgy túlműködik majd a pajzsmirigy, az összes ehhez kapcsolódó tünetet produkálva, valamint megnövelve a koraszülés, vagy a vetélés kockázatát. A várandósság alatt a gyógyszeres kezelés a babát is kezeli, így a kismamának arra kell hangsúlyt fektetnie, hogy ne vigyen be többlet jódot a szervezetébe.

Hogy a terhességet is megfelelően tudja támogatni, és a jóddal se legyen probléma, a készítmények közül feltétlenül olyat kell választani, mely jód nélkül készül, hiszen így a tápanyag, vitamin és ásványi anyag pótlás is megtörténik, és a többlet jód bevitellel járó gondok is kiküszöbölhetőek.

Nincsenek megjegyzések