Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Hozzátáplálás egyéves kor előtt

Születendő gyermekünk várásának időszakában is azon ügyködünk, hogy minél egészségesebb életet biztosíthassunk neki. Magzatvédő vitaminokkal, egészséges életmóddal azon dolgoznak az anyukák, hogy babájuk egészségesként szülessen a világra.
A születés utáni időszakban az elsődleges táplálék a gyermek számára természetesen az anyatej. Annak hiányában, más anya tejéhez is hozzájuthat a baba, vagy pedig a tápszerekhez kell folyamodni. Ezt szeretné a legtöbb anyuka elkerülni, olykor azonban kénytelen, kelletlen, de a tápszer lesz a baba fő tápláléka. Egészen addig, amíg meg nem kezdődik a hozzátáplálás időszaka. Sokan úgy tekintenek a tejtermékekre, mint a hozzátáplálás egyik fontos állomása. Így aztán az akár 4-6 hónapos babák desszertjeit a különböző tejtermékek adják. Mire 8-10 hónapos lesz a kicsi már sokuk nemcsak megkóstolta a tehéntejet, hanem az is a hozzátáplálás részét képezi. Azonban nem árt ha tudjuk, hogy az egy éves kor előtt megjelenő allergiás reakciók majdcsak felét ételallergia okozza. Ezek közül is a legnagyobb ludas a tehéntej, amelyet túl korán vezet be sok szülő gyermeke étrendjébe. Miért baj ez? Hiszen annak idején is ez volt a szokás. A mi szüleink és főleg nagyszüleink is tehéntejen nőttek fel jobb híján - írja a Marmalade.

A gyermek életében a túl korán bevezetett tehéntej káros a baba emésztőrendszerére, olyan megbetegedéseket idézhet elő, mint vastagbélgyulladás, haspuffadás, vérszegénység, de közrejátszik az ekcéma kialakulásában is. Az egyévesnél fiatalabb gyermekek szervezetét igencsak megterheli a tehéntej, ugyanis annak magas a nátrium és fehérjetartalma is. Ez okozza a kicsi hasmenését, haspuffadását és nagy terhet ró a vesére is. Ezek elkerülése érdekében a tehéntejet érdemes egy éves kor után adni a gyermeknek, azonban sok szakorvos ezt az időszakot kitolná három éves korig is. Egy másik komoly probléma, ami a tehéntej korai fogyasztásának számlájára írható, az a vashiányos vérszegénység, ugyanis a tej vastartalma jóval alacsonyabb, mint ami a gyermek fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szülők abban a hitben adják gyermeküknek a tejet, hogy jót cselekednek egészségével, hiszen fontos kalciumforrás, közben pedig ártanak. Ha a gyermek nem kap külső pótlást, akkor vashiányos állapot léphet fel a kicsinél, amely megmutatkozhat fáradékonyság, koncentrálóképesség csökkenése és étvágytalanság formájában is.

Sok édesanya tartja gyors és könnyű megoldásként, hogy túró rudit, túródesszrtet, gyümölcsös joghurtot adjon gyermekének tízóraira, uzsonnára. Valóban gyors, de annál rosszabb, ugyanis nagyon nehezen emészti a tejet a kicsik szervezete, ráadásul allergiát is kiválthat. Forgalomban vannak olyan gyermek tejitalok, amelyek az 1-3 éves gyerekeknek adhatóak és átmenetet képeznek az anyatej/tápszer valamint a tehéntej között.

A másik étel, amellyel allergiát okozhatunk gyermekünknél, ha korán adjuk a tojást. A glutén korai bevezetése olyan allergiát okozhat, amelytől nem is szabadulhat meg a gyermek, ezért legkorábban féléves kortól lehet bevezetni az étrendbe. Számos más táplálék okozhat allergiát, de a baba korosztályának megfelelő étrend bevezetésével megelőzhetők.

Nincsenek megjegyzések