Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

NASA: Világvége 2029! A Föld felé tart az Apophis nevű kisbolygó!

A Föld felé közelít a végzet kisbolygója, az Apophis. Ha becsapódik, minden életforma elpusztul a Földön.
A NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának kutatói minden eddiginél pontosabban kiszámították, mekkora eséllyel csapódhat be a Földbe a sötétség egyiptomi istenéről elnevezett kisbolygó, az Apophis. A majdnem 300 méteres test 2029-ben és 2036-ban súrolhatja a Földet.

Az Apophis 2004-es felfedezése után nem volt kizárható, hogy az aszteroida nekiütközik a Földnek, ami minden valószínűség szerint a földi élet végét jelentené. Az első pályaadatok alapján 2,7%-os esélyt adtak arra a csillagászok, hogy 2029-ben a kisbolygó becsapódik a Földbe. Ezzel az eddigi legmagasabb, 4-es fokozatot érte el a kozmikus katasztrófák tízes fokozatú “Richter-skáláján”, a Torino-skálán: “nyugtalanító eseményként” osztályozták (közeli találkozás, 1 százalék körüli esély a becsapódásra, regionális méretű rombolás).

A NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának kutatói a 2004 óta gyűjtött adatok alapján megnyugtatóbb eredményre jutottak. A mostani számítások szerint 1 a 100 000-hez az esélye a kisbolygó 2029-es becsapódásának.

Az aszteroida azonban csillagászati értelemben véve még így is hihetetlenül közel, nagyjából 29 000 kilométeres távolságban húzhat el a Föld mellett (az átlagos Föld-Hold távolság 384 402 kilométer), tehát teljesen nem zárható ki a katasztrófa.

Még nem tudjuk teljesen kizárni annak lehetőségét, hogy becsapódik a bolygónkba, de úgy számoljuk, hogy ennek esélye csak 1 a 100 000-hez a következő száz év folyamán” – mondta Paul Chodas, a JPL Földközeli objektumok tanulmányozásával foglalkozó részlegének igazgatója az Astrowatch.net portálnak.


Alberto Cellino, a Torinói Obszervatórium csillagásza némileg pesszimistábban látja a jövőt. Ő azt nyilatkozta júniusban az Astrowatch.net portálnak, hogy bár a 2029-es becsapódás lehetősége elenyésző, nem tudjuk kizárni az ilyen eseményt a távolabbi jövőben.

Sok űrveszély leselkedik bolygónkra

A földközeli objektumok pályája meglehetősen kaotikus. Ami ma nem jelent veszélyt, könnyen potenciális veszélyforrássá válhat a jövőben.

A mai napig 1803 potenciálisan veszélyes aszteroidát észleltek és tartanak nyilván. Ezek olyan, nagyjából 100 méter átmérőjű, űrben keringő sziklatömbök, amelyek 7,5 millió kilométernél jobban megközelíthetik a Földet. Egyelőre azonban egyetlen ismert potenciálisan veszélyes aszteroida pályája sem olyan, hogy összeütközhetne a Földdel.

Forrás: 888.hu

1 megjegyzés

Macrobius írta...

Szánalmas áltudomány kamu az egész