Amputáció lehet az elhanyagolt érszűkületből

Az érszűkületet meg lehet előzni vagy rosszabbodását lassítani, de gondozatlan esetben lábamputációval fenyeget.
A magyar népesség legalább 15 százaléka szenved alsó végtagi artériás érbetegségtől, ám kevesen tudják, hogy a járáskor kialakuló fájdalom a vádliban, combban, csípőben nem elhanyagolható panasz: terhelésre jelentkező ismeretlen eredetű fájdalommal, amely egy későbbi stádiumban akár nyugalmi állapotban is jelentkezhet, mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulni. Sok betegnek még egy komolyabb lilás elszíneződés a lábujjakon vagy egy fekély sem eléggé intő jel, hogy veszélyben az alsó végtag, ha nem kezdődik meg mihamarabb a célzott kezelés - írja az Ötvenentúl.

Diagnózis

Az első viziten az ún. boka-kar index meghatározása a legfontosabb: a szakorvos a lábban mérhető vérnyomásnak és a felkar vérnyomásának hányadosára kíváncsi. Ez egy gyors és fájdalommentes kézi ultrahangkészülékkel végzett vizsgálat. Lényeges, hogy az erek állapotának felmérésével egyidejűleg kizárjunk minden olyan betegséget, amely nem az érhálózatot érinti. Ilyenek a gerincbetegségek vagy a neurológiai (idegi eredetű) elváltozások, amelyek szintén okozhatnak lábfájdalmat vagy fokozott lábzsibbadást. Ha a boka-kar index 1 alatt vagy 1,3 felett van, a beteget biztosan kezelni kell.

Kezelés

Nagyon fontos, hogy a beteg megértse: az ő együttműködése elengedhetetlen. Orvosi ellenőrzés mellett járásgyakorlatokkal és értornával kell kiépítenie a végtagi mellékereket, és erőltetnie kell a járást vagy a biciklizést, még ha fájdalommal jár is. Kulcsjelentőségű a dohányzás elhagyása vagy nagymértékű csökkentése és a lehetséges háttérbetegségek – pl. diabétesz, magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint – felderítése, valamint a célértékek beállítása. A kezeléshez tartozik az értágító és a véralvadásgátló tabletták előírt szedése. Nem műthető betegeknél infúziós kezelés és a végtagi ereket beidegző ideg blokkolása lehet a megoldás. Stabil, műtétet nem igénylő esetekben a mofetta is hatásos kiegészítő terápia lehet.

Mi az a mofetta?

A mofetta vulkanikus utóműködésből származó, főleg széndioxidból álló gázfeltörés. A mofettakezelés ennek nyomán egyfajta szén-dioxidos szárazfürdő. Az igen magas szén-dioxid-koncentráció erős értágító hatású, de a mofettában változó koncentrációban jelen lévő kén és radon gyógyító hatása is közismert.

A műtét csak végső megoldás, és nem is minden érszűkületes beteg alkalmas az érműtétre. Alapvető, hogy érszűkület okozta fekély, seb esetén semmilyen más terápia – mint a mihamarabbi érfestés és érsebészeti beavatkozás – nem alkalmazható, és a késlekedés tovább növeli az amputáció veszélyét. Az ér megnyitását szolgáló beavatkozás lehet az erek egy ún. ballonnal való kitágítása, vagy az ún. áthidaló érműtét, amikor az elzárt szakasz elé és mögé egy vénát vagy műeret építenek az érintett érre.

A cél az, hogy az érbetegségre hajlamos dohányos, cukorbeteg, magas vérzsírszinttel rendelkező, szívinfarktuson vagy stroke-on átesett betegek érgondozásban részesüljenek, és ha érbetegségre jellemző tüneteket észlelnek, mihamarabb forduljanak specialistához, hogy az amputáció megelőzhető legyen.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog