Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Íme, a leggyakoribb szemszárazsághoz vezető okok

Száraznak és égőnek érzi a szemét? Nincs egyedül, hiszen a szemszárazság a látásromlás mellett az egyik leggyakoribb panasz, ami miatt szemorvoshoz fordulunk.
A leggyakoribb okokról, a diagnosztikai, illetve kezelési lehetőségekről dr. Jánosházi Eszter, az Oxygen Medical szemész szakorvosa beszélt - írja a Napidoktor.

Miért száradhat ki a szem?

Egyre nagyobb az érdeklődés a szemszárazság okai és a kezelési lehetőségei iránt. Szemészeti kutatócsoportok világszerte nagy erőfeszítéseket tesznek a könnyfilm molekuláris szintű vizsgálatára – derül ki az amerikai JAMA Ophthalmology szemészeti szaklap legfrissebb cikkeiből. Ez a probléma ugyanis meglehetősen negatívan befolyásolhatja a képernyő előtti munkavégzést, a mindennapi életvitelt és rontja az életminőséget. Különböző vizsgálatok szerint a betegség a lakosság 20-30 százalékát érinti.

A száraz szem betegség (angolul Dry Eye Disease: DED) jellegzetes szemészeti panaszokat -égő érzés, a szem enyhe bepirosodása, idegentest érzés, könnyezés – és jól vizsgálható klinikai tüneteket okoz. Ennek ellenére többször kihívást jelent az okok beazonosítása és a hatékony kezelés megválasztása.

Fokozott párolgás miatti könnyfilm felszakadás:

- Kontaktlencse viselés, klíma használat, száraz levegő, huzat, dohányfüst, poros környezet, kedvezőtlen időjárási körülmények (erős szél, száraz forró nap, téli hideg), ami miatt gyorsan elpárolog a szemet nedvesen tartó könnyréteg.
- Képernyő előtti munkavégzés (nem elég sűrű pislogás).
- Szemfelszíni betegségek (gyógyszer mellékhatás – pl. a glaukóma kezelésére szedett gyógyszerek, az aknés bőr kezelésére alkalmazott készítmények, bizonyos látásjavító műtétek utáni állapot).

Könnytermelési zavarok (mennyiségi vagy minőségi probléma):

- Nőknél a változó korral járó hormonális változások.
- Gyakran bőrproblémákkal is társuló szemhéjgyulladások miatt alakul ki minőségi probléma, lipidhiányos könnytermelési zavar (pl. MGD, krónikus szemhéjgyulladás).
- Ritkán előfordul, hogy a könnytermelő mirigyekkel van probléma (pl. Sjögren syndroma).
Diagnózistól a kezelésig

Az állandó könnyfilm feltétlenül szükséges a szem felületének homeosztázisához, a jó látáshoz és a szem kényelméhez. Ugyanakkor már számos tanulmány bizonyította, milyen nehéz ezt az állandóságot és egyensúlyt fenntartani.

Manapság még az egészséges szem is könnyebben kiszárad, hiszen rengeteg időt töltünk az elektronikus eszközök képernyője előtt és a fokozott klíma használat még jobban megnehezíti a könnyfilm stabilitásának megőrzését. Éppen ezért ma már sok szoftverbe beépítenek olyan applikációkat, amelyek a „vizuális szünetre” és a gyakoribb pislogásra figyelmeztetik a felhasználót – a könnyfilm védelme érdekében. Számos olyan tényező is fokozza a szemszárazságot, amelyet érdemes kiiktatni. Ilyen többek közt a dohányfüst, a száraz (légkondicionált) levegő, a poros környezet, az A-vitamin hiány.

Miben segíthet az orvos?

“Az orvos legfontosabb feladata, hogy megállapítsa, pontosan mi okozza a szemszárazságot“– ismerteti dr. Jánosházi Eszter. – “Többféle objektív vizsgálati módszer is rendelkezésre áll a minél pontosabb diagnózis megállapítása érdekében. Amennyiben fokozott könnyvesztés miatt száraz a szem, elegendő a könnypótlás műkönnyek és szemészeti gélek segítségével. Ha kiderül, hogy egy bizonyos alapbetegség miatt alakulnak ki a tünetek, ajánlatos elsődlegesen az alapbetegség kezelése a könnypótlás mellett.  Amennyiben környezeti okok miatt száraz a szem, szükségessé válhat az életmód és munkakörnyezet megváltoztatása, és rendszeres műkönny-használat. A műkönnyek esetében nem alakul ki hozzászokás, többet ártunk azzal, ha nem használjuk.”

Ma már számos olyan termék van forgalomban, amely hosszabb-rövidebb ideig biztosítja a szem optimális nedvességét. Egyes szemcseppek olyan összetevőket is tartalmaznak, melyek a szem felszínén található hámréteg megújítását szolgálják. Az érzékeny, allergiás, vagy kontaktlencsét viselő páciensek részére tartósítószer-mentes készítmények is kaphatóak. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, melyik műkönny válik be neki, és érdemes annál maradni. Nagyfokú szemszárazságnál a hatóanyagok gél vagy szemkenőcs formában is alkalmazhatóak, főként éjszakai használatra. Segítségükkel a szemszáradás súlyos következményei elkerülhetőek és megfelelő életminőség biztosítható.

Nincsenek megjegyzések