A bab a zsírmájbetegség kockázatait is csökkenti – olajbogyós-újhagymás babsaláta-recepttel
A bab kiváló fehérje-, rost- és vitaminforrás, amely számos egészségügyi előnyt kínál. Gazdag aminosavakban, amelyek a fehérjék építőkövei, és fontos szerepet játszanak az izomépítésben. A fehérje alapvető tápanyag, amely nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez és regenerációjához.
A bab a fehérjéknek, a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak a gazdag forrása. Rengeteg egészségügyi előnnyel rendelkezik, mutatjuk is, hogy melyek ezek!
A bab gazdag forrása a fehérjéknek. A fehérjéknek két nagy csoportja van. Vannak olyan hüvelyesek, amelyek mind a 9 aminosavat tartalmazzák és vannak, amelyek hiányosak, azaz nem tartalmazzák mind a 9 aminosavat. A babfélék közül a szójababban mind a 9 aminosav megtalálható. A vegánok is nagyon kedvelik a babot, nemcsak a magas fehérjetartalma miatt, hanem amiatt is, mert kevés kalóriát és telített zsírt tartalmaz.
A bab rendkívül gazdag tápanyagokban, különösen folátban. Amennyiben a szervezetünk nem jut elegendő foláthoz, úgy a következő egészségi problémákkal állhatunk szemben: heves szívdobogás, étvágytalanság, ingerlékenység, fáradtság és gyengeség. A bab nemcsak folátot, hanem cinket, vasat és magnéziumot is tartalmaz.
Gazdag forrása az antioxidánsoknak is, például a polifenoloknak. Az antioxidánsoknak kitüntetett szerepük van a fizikai öregedés lassításában, a rákos betegségek megelőzésében és a gyulladás csökkentésében.
Azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztanak babot, kisebb valószínűséggel lesznek szívbetegek, legalábbis egy tanulmány szerint. Mivel pozitívan hat a szív- és érrendszerre, így a stroke és a szívinfarktus kockázata is csökken.
A bab segíthet a vércukorszint stabilizálásában vagy akár a cukorbetegség megelőzésében is. Sok rostot tartalmaz, ami csökkenti a vércukorszintet. A babban megtalálható egy olyan vegyi anyag is, ami segít szinten tartani a glükózszintet. A szójabab például a hasnyálmirigy sejtjeinek egészséges működését is megtámogatja. A hasnyálmirigy inzulint termel, amely szabályozza a vércukorszintet.
A zsírmáj egy olyan anyagcsere-rendellenesség, amely akkor fordul elő, amikor a zsír felhalmozódik a májban. A bab például csökkenti ezt a zsírfelhalmozódást. A bab rendszeres fogyasztásával tehát csökkenthető a zsírmájbetegség kialakulása.
A bab nemcsak rostokat, hanem egészséges keményítőt is tartalmaz, ami segít az étvágy szabályozásában. Hamar eltelít, így nem eszünk annyit, ami pedig testsúlycsökkenést eredményezhet.
A kutatások szerint a bab a bél egészségét is javítja. Javítja a bélbarrier működését, és növeli az egészséges baktériumok számát.
A babból nemcsak levest és főzeléket készíthetünk, de köretként és salátaként is megállja a helyét. Most egy ilyen receptet mutatunk be.
Olajbogyós-újhagymás babsaláta recept
Hozzávalók:
- 1 konzerv (kb. 400 g) fehér vagy vörös bab
- 1 csokor újhagyma, felkarikázva
- 100 g fekete vagy zöld olajbogyó, félbevágva
- 1 kisebb citrom leve
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
- Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem vagy koriander apróra vágva
Elkészítés:
- A babot öblítsd le folyó víz alatt, majd csepegtesd le alaposan.
- Egy tálban keverd össze a babot, az újhagymát és az olajbogyót.
- Egy kisebb edényben keverd össze a citromlevet, az olívaolajat, a fokhagymát, a sót és a borsot.
- Az öntetet öntsd a salátára, majd alaposan forgasd össze az egészet.
- Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel vagy korianderrel.
Ez a saláta nemcsak finom, hanem tele van tápanyagokkal, amelyek támogatják az általános egészséget és a máj működését. Fogyaszd rendszeresen, hogy élvezhesd jótékony hatásait!

Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése