Bolognai spagetti VI.
Hozzávalók:
1-2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
3 szál zellerszár
1 fej vörös hagyma
olaj
30 dkg darált hús (sertés vagy marha)
5-6 db paradicsom vagy 1 kis doboz sűrített paradicsom
só
őrölt bors
2-3 gerezd fokhagyma
rozmaring
bazsalikom
50 dkg spagetti száraz tészta
sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
A spagetti tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, leöblítjük.
A 2 db sárgarépát és a fehérrépát is nagylyukú reszelőn lereszelünk.
A zellerszárat apróra daraboljuk.
1 nagy fej hagymát kevés olajon megdinszteljük, rátesszük a húst, amit fehéredésig kevergetve pirítunk, majd rátesszük a zöldségeket, és azokat is lepirítjuk egy kicsit. Sózzuk, borsozzuk, a fokhagymát ráreszeljük. Ízesíthetjük rozmaringgal, bazsalikommal. Megint megkevergetjük, és ekkor adjuk hozzá a meghámozott paradicsomot vagy paradicsompürét. Elkeverjük, lefedjük, és kis lángon, lassan főzni kezdjük, közben megkeverjük. Ha nagyon elfőné a levét, akkor kevés vízzel, esetleg vörösborral pótoljuk. Akkor van kész, ha kóstoláskor úgy érezzük, hogy teljes harmónia alakult ki a fazékban főzött résztvevők között.
Spagettivel, reszelt sajttal tálaljuk.
1-2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
3 szál zellerszár
1 fej vörös hagyma
olaj
30 dkg darált hús (sertés vagy marha)
5-6 db paradicsom vagy 1 kis doboz sűrített paradicsom
só
őrölt bors
2-3 gerezd fokhagyma
rozmaring
bazsalikom
50 dkg spagetti száraz tészta
sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
A spagetti tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, leöblítjük.
A 2 db sárgarépát és a fehérrépát is nagylyukú reszelőn lereszelünk.
A zellerszárat apróra daraboljuk.
1 nagy fej hagymát kevés olajon megdinszteljük, rátesszük a húst, amit fehéredésig kevergetve pirítunk, majd rátesszük a zöldségeket, és azokat is lepirítjuk egy kicsit. Sózzuk, borsozzuk, a fokhagymát ráreszeljük. Ízesíthetjük rozmaringgal, bazsalikommal. Megint megkevergetjük, és ekkor adjuk hozzá a meghámozott paradicsomot vagy paradicsompürét. Elkeverjük, lefedjük, és kis lángon, lassan főzni kezdjük, közben megkeverjük. Ha nagyon elfőné a levét, akkor kevés vízzel, esetleg vörösborral pótoljuk. Akkor van kész, ha kóstoláskor úgy érezzük, hogy teljes harmónia alakult ki a fazékban főzött résztvevők között.
Spagettivel, reszelt sajttal tálaljuk.
Megjegyzés:
Az igazi bolognaihoz 4 összetevőnek biztosan kell benne lennie: darált húsnak, sárgarépának, zellernek és paradicsomnak. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, ne nevezzük bolognainak a mártást. Természetesen lehet turbózni némi vörösborral, esetleg még + fűszerezéssel (oregánó stb.), de nagyon fontos a hosszabb ideig tartó lassú főzés, mert csak így kapunk valódi ízharmóniát.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése