Őszibarackos galette
Hozzávalók:
4 tortácskához:
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1-2 evőkanál tejföl
1 evőkanál hideg víz
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
A töltelékhez:
4-5 db őszibarack
2-3 marék dió
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
Valamint:
1 db tojás a tészta lekenéséhez
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a csipet sóval, majd a hideg vajjal morzsoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (A tejfölt kanalanként adjuk hozzá, mert lehet, hogy nem kell mind!) Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe legalább 30 percre. Közben előlehet készíteni a tölteléket, és az őszibarackot.
A diót egy teflon serpenyőben, állandó kevergetés mellett pörköljük aranybarnára. Ezután hűtsük ki, majd daráljuk le.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután keverjük hozzá a darált diót is.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki jó vékonyra. Ezután vágjunk ki belőle 4 egyforma nagyságú kört (én egy fedőt tettem a tésztára, és azt vágtam körbe).
A tésztakörök közepére kenjük rá a mascarponés-diós tölteléket, majd helyezzük rá a felszeletelt őszibarackot. Ezután az üresen maradt tésztát hajtogassuk fel a töltelékre.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a megtöltött tésztákat. Kenjük le felvert egész tojással, és szórjuk meg darabolt dióval.
Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig, hogy szép aranybarnára süljön a tészta.
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Ízlés szerint másfajta gyümölccsel is megsüthető.
4 tortácskához:
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1-2 evőkanál tejföl
1 evőkanál hideg víz
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
A töltelékhez:
4-5 db őszibarack
2-3 marék dió
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
Valamint:
1 db tojás a tészta lekenéséhez
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a csipet sóval, majd a hideg vajjal morzsoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (A tejfölt kanalanként adjuk hozzá, mert lehet, hogy nem kell mind!) Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe legalább 30 percre. Közben előlehet készíteni a tölteléket, és az őszibarackot.
A diót egy teflon serpenyőben, állandó kevergetés mellett pörköljük aranybarnára. Ezután hűtsük ki, majd daráljuk le.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután keverjük hozzá a darált diót is.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki jó vékonyra. Ezután vágjunk ki belőle 4 egyforma nagyságú kört (én egy fedőt tettem a tésztára, és azt vágtam körbe).
A tésztakörök közepére kenjük rá a mascarponés-diós tölteléket, majd helyezzük rá a felszeletelt őszibarackot. Ezután az üresen maradt tésztát hajtogassuk fel a töltelékre.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a megtöltött tésztákat. Kenjük le felvert egész tojással, és szórjuk meg darabolt dióval.
Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig, hogy szép aranybarnára süljön a tészta.
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Ízlés szerint másfajta gyümölccsel is megsüthető.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése