Ne az importzöldséget vegyétek! 4 hazai vitaminforrás őszre
Nemcsak akkor kapni friss hazai zöldséget, amikor tavasz vagy nyár van, hanem ősszel is.
Nincs mese, a jó időnek sajnos búcsút inthetünk, ám a hazai vitaminforrásoknak korántsem. A nyár vagy a tavasz ugyanis egyáltalán nem feltétele annak, hogy itthoni árut vehess a zöldségesnél a családnak: minden évszaknak megvannak a maga friss zöldségei. Az ősz ízeiről és arról, hogy melyik zöldség miért jó, a következőkben olvashatsz.
Cékla
Nem mindenki szereti, de érdemes vele kísérletezni, hiszen például egy egyszerű házi joghurtos-fűszeres salátaöntet is más köntösbe öltözteti a zamatát. Az őszi-téli vitaminforrást kár lenne kihagyni, ugyanis vasban, C- és B-vitaminban, valamint folsavban is dúskál.
Sütőtök
A sütötök antioxidáns, ráadásul ősszel és télen is nagyszerű vitaminforrás: A-, C-, és B-vitamintartalma is kiemelkedő, sőt, ásványi anyagokban, káliumban, foszforban, vasban, mangánban és rézben is bővelkedik.
Savanyú káposzta
A savanyú káposzta nemcsak C-vitamin-tartalmát tekintve kiemelkedő, de a savanyítás során képződő, jótékony baktériumai is támogatólag hatnak az ember immunrendszerére. Továbbá rosttartalma miatt az emésztésnek is nagyon jót tesz.
Fekete retek
Ősszel és télen kiváló vitaminbeviteli forrás a fekete retek, ráadásul megfázás esetén, köhögés ellen is kiváló. A fekete retek tápanyagtartalmát tekintve igen sok C-vitamint tartalmaz, ami a hűvös időben még fontosabb immunerősítés szempontjából előnyös. Mindemellett segíti a máj működését, és méregtelenítő hatással is bír.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése