Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Bebizonyították a kutatók: belebetegedhetünk az irodai munkába is

Egyre többeknél jelentkezik egy zsibbadással járó betegség, és ennek a számítógéphasználathoz, valamint a többi elektronikai cikk használatához van köze.
Egy új kutatásra hivatkozva az Index arról ír, hogy akik napi 9 óránál többet töltenek mobilokkal, tabletekkel, játékkonzolokkal és számítógépekkel, jóval nagyobb eséllyel fognak kéz- és csuklófájdalmaktól szenvedni, mint azok, akik keveset használják a kütyüket. Azoknál, akik intenzíven, azaz naponta több mint 5 órán át nyomkodják a technikai eszközöket, megfigyelhető volt a kar idegeinek és ínszalagjainak deformációja - írja a faktor.

A kéztőalagút-szindróma (carpal tunnel syndrome, CTS) leginkább a középkorú nőket érinti, de ez csak azért, mert alkatilag ők a legveszélyeztetettebb csoport. A szóban forgó tanulmányt 48 főiskolai hallgató bevonásával végezték, de a résztvevők 92 százaléka panaszkodott kényelmetlen, bizsergő érzésre vagy csuklófájdalmakra – ezek a CTS kísérő tünetei.

A CTS alapvetően sérülések, törések, tumorok, gyulladások, illetve fejlődési rendellenességek hatására alakul ki, de az elektronikai eszközök túlzásba vitt használata is kiválthatja. Elég, ha a kéztőben kialakuló gyulladás elkezdi nyomni a nervus medianust – az alkar hajlító izmait és több kis kézizmot is átszövő ideget –, és máris fellép a fájdalom vagy a kényelmetlen érzés.

A CTS fő tünete a zsibbadás. Főleg a hüvelykujj, a mutatóujj, a középső ujj környékén, de néha a gyűrűsujj környékére is átterjed. Egyesek arra panaszkodnak, hogy a zsibbadás az alkaron át egészen a vállig húzódik. A zsibbadás valamiért az éjszaka közepén is fölléphet.

A kockázatok megfelelő módszerekkel mérsékelhetők:

- Tartsuk a csuklónkat sima felületen. Ha egyenesben tartjuk, csökken az idegekre nehezedő terhelés.
- Csökkentsük a kézre nehezedő terhelést. Ne szorongassuk annyira a konzol kontrollerét; ne gépeljünk izomból; ne tartsuk ugyanabban a helyzetben a kézfejünket túl sokáig. Ez különösen akkor fontos, ha az adott eszközt csak egy kézzel használjuk.
- Tartsunk gyakori szüneteket. Ha félóránként tartunk egy ötperces szünetet az eszközhasználatban, már az is sokat segíthet. Váltsunk testhelyzetet, nyójtózkodjunk, vagy csináljunk valami mást.
- Az egészséges életmód is segíthet. Sok testmozgás, egészséges étrend.

A szervezetünk nincs rá felkészülve, hogy naponta több ezerszer végezzük el ugyanazt a repetitív mozdulatot. Ezek rövid időn belül irritációt, majd gyulladást okozhatnak, ami nyomni kezdi az idegeket. A CTS kockázatát nem pusztán a repetitív mozdulatok válthatják ki, hanem az olyan betegségek is súlyosbíthatják, mint a pajzmirigyproblémák, a cukorbetegség vagy a köszvény.

Nincsenek megjegyzések