Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Kovászos bagel otthon sütve: teljes kiőrlésű lisztből a legegészségesebb


A kovásszal sült teljes kiőrlésű bagelnél nem kell finomabb reggeli.

Házilag nevelt kovásszal sült péksütiknek semmivel sem összehasonlítható, mennyei ízük van. Az ezzel a technikával készülő, teljes kiőrlésű bagel krémsajttal megkenve lesz a legfinomabb. Legjobb, ha kézzel dagasztod a tésztát. Ha nem rajongsz a teljes kiőrlésű liszt ízéért, egy részét nyugodtan helyettesítsd finomliszttel.

Hozzávalók

    65 dkg teljes kiőrlésű liszt
    20 dkg aktív kovász
    3 dl víz
    1 evőkanál méz
    1 púpozott teáskanál só

A forraláshoz:
    1 evőkanál szódabikarbóna
    1 evőkanál méz vagy barna cukor

Elkészítés:

A vizet, a kovászt és a mézet vegyítsd el egy tálban. Add hozzá a lisztet, keverd el, hogy összeálljon, majd nagyjából tíz perc alatt dagaszd ki. Formázz belőle egy golyót, és letakarva keleszd húsz percig. A pihentetés után mérd meg: akkor jó, ha a súlya 1,1 kg körül van.

A pihentetett tésztából formázz tíz egyforma golyót. Legjobb, ha leméred ezeket is, hogy tényleg azonos legyen a súlyuk. Az így kapott labdákat takard le, és keleszd további 15 percig.

A második kelesztés után formázd meg a bageleket. A darabok közepébe nyomd bele a mutató- és a középső ujjadat, és így alakíts ki bennük diónyi méretű lyukat. Tedd őket egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe egymástól távolabb, újra takard le, és pihentesd legalább 2,5-4,5 órát, amíg a kétszeresükre nőnek. A szükséges idő a lakásod hőmérsékletétől függ, akár ennél több is lehet. Amikor szemre megnőttek, végezz tesztet: az egyik darabot tedd bele egy tál hideg vízbe, és nézd meg, mi történik. Ha elsüllyed, még további kelesztésre van szükség, ha úszik a víz felszínén, megkelt. Töröld szárazra a tesztdarabot, és tedd vissza a többi közé. A megkelt bageleket tepsivel együtt tedd egy éjszakára, 12-14 órára a hűtőbe.

Másnap a sütőt melegítsd elő 200 fokra. Egy lábosban forralj vizet, keverd el a szódabikarbónával és a cukorral vagy mézzel, és egyenként, darabonként 20-30 másodpercre tedd bele a bageleket. A forralás után pakold őket vissza a tepsire, és 18-20 perc alatt süsd őket készre.

Nincsenek megjegyzések