Breaking News

🔥 Vérnyomáscsökkentő zöldségek, amik bizonyítottan hatásosak


A zöldségek egészségjavító hatásukról ismertek, és régóta tudjuk, hogy a magas vérnyomás csökkentésében is segítenek. De melyik zöldség segíthet a legjobban a vérnyomás szabályozásában?

A BMC Medicine-ben nemrég megjelent tanulmány szerint a keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli és a kelkáposzta, jobban csökkentik a vérnyomást, mint gyökér formájú társaik, például az édesburgonya és a sárgarépa - írja a bien.hu.

Az eredmények azt sugallják, hogy a keresztesvirágú zöldségek egészséges választást jelenthetnek a magas vérnyomásban szenvedők számára – a rendellenességben a SOTE adatai szerint hazánkban a 30-79 éves lakosság közel fele, a férfiak 56, a nők 41%-a szenved.

Az American College of Cardiology and American Heart Association szerint a magas vérnyomás azt jelenti, hogy a vérnyomás 130/80-nál nagyobb, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedése mellett tartható csak ez alatt.

A magas vérnyomást régóta „néma gyilkosként" emlegetik, mivel az emberek túlnyomó többségének nincs magas vérnyomás tünete, a rendellenesség mégis hozzájárul a szívbetegségek és a stroke kockázatának növekedéséhez.

Míg a mostani tanulmány azt sugallja, hogy a keresztesvirágú zöldségek fogyasztása segítheti a vérnyomás szabályozását, a tanulmány szerzői szerint további kutatásra van szükség ahhoz, hogy olyan lehetséges ajánlásokat tudjunk megfogalmazni, amelyek csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek okozta közegészségügyi terheket.

Minden esetre a tanulmány szerzői azt találták, hogy a keresztesvirágú zöldségek fogyasztása jelentősen alacsonyabb szisztolés vérnyomást eredményezett, mint a gyökérzöldségek és a tökfélék a felnőtteknél.

A vizsgálat során keresztesvirágú zöldségeket fogyasztó csoportban átlagosan 2,4 Hgmm-rel csökkent az SBP, ami 5%-kal csökkentheti a súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát. Eközben a gyökérzöldséget fogyasztó kontrollcsoportba tartozók vérnyomását átlagosan 0,7 Hgmm-rel csökkentették.

A szerzők azonban felhívták a figyelmet a tanulmány számos korlátjára, köztük arra, hogy a vizsgálat kicsi volt, és elsősorban fehér nőket vont be. Ez azt jelenti, hogy az eredmények nem vonatkoznak szélesebb populációra. Ráadásul a résztvevők mindössze 72%-a tartotta be az utasításokat.

Noha a vizsgálatban részt vevők elvileg nem tudták, hogy a kontrollcsoportba tartoznak-e, a résztvevők a zöldséglevesek színe és íze miatt is kitalálhatták a csoportbeosztásukat, ami torzíthatta az eredményeket.

Mi lehet a keresztesvirágú zöldségek vérnyomáscsökkentő hatásának oka?

A vérnyomásra jótékony hatású tápanyagok mennyisége, mint például a rost és a kálium, nem radikálisan különbözik a csoportok között a gyökérzöldségek és a keresztesvirágú zöldségek között, így az eredmény különösen érdekes.

Ugyanakkor ezek a zöldségek C-, E- és K-vitamint is tartalmaznak, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, és támogatják a vérnyomás szabályozását.

Az is lehetséges, hogy a fitonutriensek vagy a keresztesvirágú zöldségekben található növényi vegyületek felelősek az eredményekért. Korábbi tanulmányok felfedezték a glükozinolátok és az izotiocianátok vérnyomáscsökkentő hatását, amelyek a keresztes virágú zöldségekben található két fitotápanyag.

Azonban ezek közül a vizsgálatok közül sokat állatokon végeztek, vagy ellentmondásos eredményeket mutattak embereknél.

A keresztesvirágú zöldségek előnyei ugyanakkor bizonyosan túlmutatnak a vérnyomás szabályozásán. A kutatások szerint a bélrendszer egészségét, a véralvadást és az immunrendszert is támogatják. Szóval mindenképpen érdemes helyet találni nekik az étrendedben akkor is, ha nem szenvedsz magas vérnyomástól.

Nincsenek megjegyzések