Igazságtalanul szidják a sertéshúst?
Ellenállhatatlan csábítás, és nem is ártalmas? Kedvenc szendvicsünk elfogyasztása, szalonnával vagy kolbásszal tömve a kutatók szerint nem is olyan nagy bűn. A sertéshúst ugyanis "igazságtalanul rágalmazzák".
Nem tagadhatjuk, a vörös hús kapott már hideget-meleget. Svéd kutatók megállapították, hogy csupán 50 gramm elfogyasztása naponta - amely egyenlő két szelet szalonnával illetve egy kis darab kolbásszal -, ötszörösére növeli a hasnyálmirigyrák kockázatát.
Egy másik tanulmány azt mutatta, a vöröshúsban gazdag étrend bélrákhoz és szívbetegséghez vezet. Ám abban a táplálkozási szakértők egyetértenek, hogy a sertéshúst igazságtalanul "rágalmazzák" - mértékletes evésével ugyanis előnyökhöz juthatunk.
"A sertésnek rossz a megítélése, sokszor azonosítják az olcsó feldolgozott hússal, (amelynek összetétele nem is teljesen ismert) illetve a hizaló, zsíros szalonnával. Ám a kültéren nevelt, jól táplált sertések húsa nem kell, hogy a rossz megítélés alá essen" - mondta el Kumud Gandhi élelmiszer-szakértő.
Catherine Collins, a londoni St. George kórház dietetikusa hozzátette: a szalonna, a kolbász és egyéb feldolgozott húsok sok esetben hozzáadott nátrium-nitritben, tartósítószerben és ízfokozóban gazdagok, melyek sós ízt adnak nekik. Ezek az anyagok, a nitrozaminok az emésztőrendszerben rákkeltő anyagok lehetnek, emiatt is óva intenek tőlük egyes tanulmányok.
Collins szerint a svéd tanulmányban részt vevő emberek nem egyszer ettek naponta kolbászt, és nem is kis mennyiséget fogyasztottak. Ez az életvitel, az elhízással és a dohányzással karöltve valóban igen rizikós.
"Nincs rá bizonyíték, hogy ha heti 1-2 alkalommal eszünk feldolgozott húst, az nem lehet része lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek, és ártalmas lenne."
Nem javasolt több, mint 70 gramm vörös hús elfogyasztása naponta - mert akkor emelkedik a rák kockázata. Vagyis amennyiben kétszer egy héten fogyasztjuk, éppen betartjuk a megfelelő mennyiséget.
A sertéshúsok népszerűek és gazdagok fontos vitaminokban és ásványi anyagokban: tartalmaznak B6, B12 vitamint, niacint, tiamint, riboflavint, vasat, magnéziumot, káliumot, D-vitamint és cinket - valamint fehérjében is gazdagok, van bennük szénhidrát, és a sovány változat zsírban és kalóriában is szegényebb.
Ha nem fogyasztunk halat és diót, a sertés hasznos Omega 3-zsírsav forrás is. Egy darab sertés karaj, amelynek mérete nagyjából egy pakli kártyával egyezik meg, javasolt napi fehérje-bevitelünk felét adja, és 15 százalékát az ajánlott napi vasmennyiségnek.
A fehérje igen fontos a gyermekek számára is. Tehát ha adunk nekik heti kétszer jó minőségű kolbászt, kültéren nevelt, "méregmentes" sertéshúsból, amely 90 százalékban sertést tartalmaz, az tápláló és finom étel számukra.

Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése