Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A szerelem józanná tesz

Sokan hasonlítják a szerelem állapotát a részegséghez, holott a tudomány mai állása szerint inkább egy józan állapotról beszélhetünk. A Sydney-i Egyetem és a Regensburgi Egyetem tudósai szerint a csak „szerelemhormonként” ismert oxitocin józanító hatással bír.


A Valentin-nap alkalmából publikált kutatás szerint az oxitocin kitűnő ellenszere volt a részegség kapcsán megjelenő rossz mozgáskoordinációnak, vagyis gyakorlatilag józanító hatással volt azokra, akik a kelleténél több szeszt fogyasztottak.

Az oxitocin főként akkor termelődik jelentős mértékben a szervezetünkben, amikor intimitást élünk meg (kézfogás, csókok, szex), de szüléskor és szoptatáskor is euforikus érzést és éhséget okozhat, akár a nikotin, a kokain és a heroin.    

Az új kutatás során a tudósok az oxitocin és az alkohol közötti összefüggéseket vizsgálták patkányok esetében. Hamar kiderült, hogy az alkoholos befolyásoltság alatt álló állatok az oxitocin felszabadulásának hatására hamar kijózanodtak: mozgásuk rendezetté vált.

„Azok a patkányok, amelyek az alkohol mellé oxitocindózist is kaptak, teljesen kijózanodtak, míg a csupán alkoholt fogyasztó állatok részegek maradtak” – foglalta össze a lényeget Dr. Michael Bowen, a kutatás vezetője.

A tervek szerint a jelenséget hamarosan emberek esetében is tesztelik, ehhez azonban megfelelő módszert kell találni arra, hogy nagy dózisban oxitocin kerüljön az ember szervezetébe.

Nincsenek megjegyzések