Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Nem keserű a pirula - ha jól veszi be!

Tabletták szedésekor gyakran nem törődünk az orvos vagy gyógyszerész utasításával a bevétel módját illetően, ezzel pedig árthatunk a terápia hatékonyságnak. Néhány tipp és fontos tudnivaló.

A legtöbb tablettát csak le kell nyelni!

A szájüregen keresztüli bevételre, lenyelésre szánt tablettákból a hatóanyag a gyomorban vagy a bél meghatározott szakaszán szívódik fel, esetleg ott helyi hatást fejt ki, például fertőtlenít. Ebbe a csoportba főként a szétrágás nélkül, egészben történő lenyelésre szánt tabletták tartoznak. Ezek a készítmények a gyomorban gyorsan szétesnek, feloldódnak, hogy a hatásukat minél hamarabb kifejthessék.

Normál, bevonat nélküli tabletták: Ezeket lehet törni, felezni, ha úgy könnyebben lenyelhetőnek ítéli őket a beteg. Általában jellemző rájuk, hogy a felületük a bevonat hiánya miatt nem fényes, ízük sok esetben keserű. Éppen ezért hiába lehet ezeket akár porítani is, sokan nem szívesen veszik be rossz ízük miatt.

Normál, bevont tabletták: A bevonat miatt ezek fényes felületűek és nincs rossz ízük. Az íz elfedése mellett a hatóanyag védelme lehet a másik ok, amiért bevonják a tablettákat. Léteznek filmbevonatok és cukros bevonatok. Ezeket már nem lehet felezni vagy porítani.

"Törhetetlen" gyógyszerek

Retard tabletták: Olyan készítmények, melyek a hatásukat hosszú ideig kifejtik, mert a hatóanyag csak lassan, egyenletesen oldódik ki belőlük, és nem egyszerre. A retard készítmények lehetnek tabletták, filmtabletták és kapszulák is. Ha a retard feliratot látjuk gyógyszerünk dobozán, biztosan lehetünk benne, hogy hosszú hatástartamú készítményt szedünk, amit nem szabad kettétörni, mert akkor a bevétel után kioldódik az összes hatóanyag. Ez nem csak azért rossz, mert nem tart ki a hatás a következő dózis bevételéig, hanem azért is, mert nagy gyógyszeradagtól akár túladagolásos tüneteink is lehetnek.

Intesztinoszolvens vagy bélben oldódó tabletták: Az ide tartozó gyógyszerek olyan bevonattal vannak ellátva, melyek nem oldódnak fel a gyomor savas kémhatásra. Amint a tabletta átjut a belekbe, ahol a kémhatás semleges vagy enyhén lúgos, a védőbevonat leoldódik róluk és megkezdődik a tabletta feloldódása és a hatóanyag felszívódása. A bevonatok alkalmazása egyrészt a hatóanyag védelme miatt történhet, ha érzékeny a savas kémhatásra, másrészt pedig a gyomor védelmében a hatóanyag gyomorkárosító hatásától. Bármelyikről is van szó, könnyen belátható, hogy a törés során a törési felületen át kioldódna a hatóanyag a gyomorba.

Drazsék: A cukorbevonatú tablettákat drazsénak nevezik. A cukros bevonás oka leggyakrabban a hatóanyag rossz ízének elfedése, de védő bevonatok is lehetnek rajta. Nem célszerű tehát a drazsék törése vagy porítása sem, sőt az édes cukorbevonat leszopogatását is kerülni kell!

Amiket nem kell egészben lenyelni

Nem keserű a pirula - ha jól veszi be! Pezsgőtabletták: Leggyakrabban vitamin tartalmú készítményeket használunk pezsgőtabletta formájában, de más hatású anyagnál is előfordulhat ez a gyógyszerforma. Olyan segédanyagokat tartalmaznak, melyek vízzel érintkezve szén-dioxid felszabadulás mellett feloldódnak, így ha megittuk, rögtön fel is tudnak szívódni.

Rágótabletták: Rágótabletta például a legtöbb gyermekeknek gyártott készítmény. A kicsik szeretik, mert finom az ízük, így szívesen veszik be.

Szájüregben alkalmazott tabletták

Szopogató tabletták: Helyi hatású készítmények, melyeket tilos lenyelni. Fertőtlenítő hatású szereket szoktak így alkalmazni, például torokfájás vagy szájüregi fertőzések, gyulladások esetén.

Szublingvális vagy nyelv alatti tabletták: A nyelv alól, a száj nyálkahártyáján keresztül felszívódó hatóanyagok alkalmazására használhatók. Leggyakrabban értágító hatású szívgyógyszereket adnak be így, mert nagyon gyorsan kifejlődik a hatásuk.

Bukkális tabletták: Ezeket a tablettákat az íny mellett tartva kell elszopogatni, így az ajak vagy az íny nyálkahártyáján keresztül felszívódik fel a hatóanyag.

Amivel közvetlenül nem találkozunk

Injekciós oldat előállítására szánt tabletták: Sok hatóanyag oldatban bomlik, ezért az injekció adása előtt kell ezeket feloldani. Fontos, hogy gyorsan maradéktalanul oldódjanak!

Implantációs célra készült tabletták: Manapság már Magyarországon is elérhetők a beültethető tabletták, melyeknél cél a lassú hatóanyag-leadás és a lassú felszívódás. Nagy előnyük, hogy nem kell naponta gyógyszert szedni, mert az implantátumban lévő hatóanyag több hónapig, akár évekig is egyenletesen adja le a hatóanyagot, és a beültetésben jártas orvos érzéstelenítés mellett néhány perc alatt elvégzi a beavatkozást. A módszer kiválóan alkalmas például hormonális fogamzásgátlásra.

Külsőlegesen is lehet tablettákat használni

Bár elsőre furcsának hangzik, de külsőleg is lehet tablettákat alkalmazni, gondoljunk csak az oldatkészítésre szánt tablettákra. Léteznek ezen kívül szemészeti tabletták, melyek kis méterűek és a kötőhártyazsákba kell őket helyezni. A testüregekben való alkalmazás is külsőlegesnek számít, léteznek hüvelyben, húgycsőben, sőt még fogágyban alkalmazandó tabletták is. Ezek leggyakrabban fertőtlenítő vagy gyulladáscsökkentő hatásúak.