Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Címkék az élelmiszereken – miről tájékoztatják a vevőt?


Az élelmiszerek csomagolásán található címke helyes értelmezése segít a tudatos vásárlásban, hogy megalapozott döntést hozhassunk, és egészségesebben táplálkozhassunk.
Az élelmiszerek csomagolásán az információk feltüntetése kötelező, ez az EU-s irányelvekkel összhangban törvényileg szabályozott. A címkézés szabályainak betartása esetén legfontosabb, hogy a címkén valós adatok szerepeljenek, és a fogyasztó számára ne legyenek rajta megtévesztő információk.
Csomagolt, feldolgozott élelmiszerek címkéjének a következő adatokat kell tartalmaznia jól olvasható, egyértelmű és letörölhetetlen formában.
a termék neve;
összetevők listája;
a gyártó vagy a forgalmazó neve, címe;
származási hely;
tömeg;
lejárat ideje (egyes termékeknél nem szükséges feltünterni például alkoholos italok, friss zöldségek, gyümölcsök, ecet, só, cukor); gyorsan romló élelmiszerek esetében a fogyaszthatóság időpontja
a különleges tárolási vagy felhasználási feltételek, amennyiben vannak;
felhasználási útmutató;
tételazonosító szám.
Egyelőre nem kötelező a gyártóknak feltüntetni a következőket, de a tudatos választás szempontjából érdemes ezeket az információkat is keresnünk a csomagoláson.
Energiatartalom
Általában 100 g-ra (100 ml-re folyadék esetében), illetve egy adagra vonatkoztatva adja meg az adott étel energiatartalmát kJ-ban és/vagy kcal-ban. Egy adag az a mennyiség, amit általában egyszerre elfogyasztunk az adott élelmiszerből. Aki ügyelni szeretne a napi kalóriabevitelére, mindenképp olvassa el az erre vonatkozó információkat. A 100 g-ra vonatkoztatott mennyiséget viszont akkor érdemes figyelni, ha két élelmiszer energiatartalmát szeretnénk összehasonlítani.
Fogyókúrázók számára természetesen kerülendőek azok a termékek, amelyek cukor-, zsír- vagy energiatartalma nagy.
Telített zsír
A zsírokkal kapcsolatban számos tévhit http://www.egeszsegkalauz.hu/ anyagcsere/het-tevhit-a-zsirokrol-109115.html kering a köztudatban. A termék teljes zsírtartalma mellett általában külön feltüntetik azt is, hogy ebből mennyi a telített zsír. Ez ugyanis az egészségre különösen ártalmas, hozzájárul a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatának növeléséhez.
A transzzsírok szintén árthatnak a szívnek. Csökkentik a hasznos (HDL), és növelik a káros koleszterin (LDL) szintjét a vérben. Sajnos nem minden élelmiszer címkéjén tüntetik fel annak transzzsír tartalmát.
Nátrium 
Az élelmiszer nátriumtartalma arra utal, hogy mennyi sót tartalmaz. Alacsony sótartalmúnak akkor nevezhető egy termék, ha annak 100 g-jában kevesebb, mint 120 mg nátrium található. A sótartalom elsősorban a magas vérnyomással küzdők számára hasznos információ, mert nekik még mindig hagyományosan a sószegény diéta ajánlott.
Egyéb fontos tápanyagok
Pl. kalcium, élelmi rostok, vagy a vastartalom is szerepelhet a címkén.
Bővebben az összetevőkről
Az összetevők a termék előállítása alatti tömegük szerint csökkenő sorrendben kerülnek feltüntetésre. Ha az élelmiszer több, mint 5 százalék vizet tartalmaz, azt is fel kell tüntetni az összetevők listáján.
Az élelmiszer jellegét meghatározó fő összetevőre vonatkozóan, amely gyakran a termék nevében, vagy a csomagoláson is megjelenik, annak mennyiségét, vagy százalékos arányát is meg kell adni. Egyes élelmiszereknél, mint például a kenyér, nincs ilyen kiemelt összetevő.
Bizonyos termékeknél nem kötelező az összetevők feltüntetése, ilyenek például a friss zöldségek, gyümölcsök, egyes tejtermékek, ásványvizek.
Adalékanyagok
Minden adalékanyag feltüntetése – névvel és kódszámmal - kötelező, legyen az természetes, vagy mesterséges eredetű. Ez elsősorban azok számára hasznos információ, akik nehezebben tolerálják egyik-másik adalékanyagot.
Allergének 
Minden olyan összetevőt fel kell tüntetni a termék csomagolásán, amelyről ismeretes, hogy súlyos allergiás reakciót (pl. diófélék, tej, tojás) válthat ki, még ha csekély mennyiségben is van jelen. Számos gyártó önkéntes alapon arról is tájékoztatást ad, hogy bár az összetevők között nem szerepel, termékük nyomokban tartalmazhat egyes allergéneket. Ennek oka általában, hogy a gyár az adott allergéneket használja más termékei előállítása során.
Egyéb információk
Az élelmiszercsomagolásokon megjelenhetnek egyes szervezetek, alapítványok logója, hogy azok pozitív tulajdonságát hangsúlyozza.

Forrás: egeszsegkalauz.hu

Nincsenek megjegyzések