Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

miért olyan különleges ital a Whiskey?

Azt hogy melyik whisky a legjobb döntse el mindenki saját maga, már aki rajong ezért a különleges italért. De a whisky története igazán egyedi és különleges, ismerje meg kedves olvasó ennek a nem mindennapi italnak a történetét.
A whisky eredete és hogy melyik az igazi whisky örök vita téma marad a rajongók és a gyártók körében is. 1908-ban a királyi bizottság tagjai határozatot hoztak miszerint a blend nem méltó a whisky elnevezésre. Ez a határozat igen nagy felzúdulást hozott a blendfőzők körében, akik fellebbeztek az ítélet ellen.
Tizennyolc hónapi vizsgálódás után Skócia valamennyi szeszfőzdéjét végig látogatva a magas rangú magisztrátus meghozta az új ítéletet miszerint a whisky olyan alkohol, amely gabonacefre lepárlásával készül, vagyis a blend igen whisky. Azt azért tudni kell hogy ő maga is nagy rajongója volt az italnak, így érthető a döntés.
Így indult el a whisky világhódító útjára, amely ma már egy különleges italnak számít a világ bármely országában.
Azt hogy a skót vagy az ír whisky a jobb, döntse el mindenki saját maga, de egy biztos maga az ital kelta eredetű. Az első írásos emlék 1494 ből származik, amely ma a Skóciai királyi kincstár birtokában található.

1823 -ban az illegális szeszfőzdék ellen megszavazták a Skót parlamentben a szesztörvényt, amelyben levitték az adót, így az engedély nélküli szeszfőzdéket is illegális működésre bírták. A törvény előtt mintegy 14000 szeszfőzde működött a törvény után már csak 700 illegális üzem volt.
1826 ban a skót Kilbagie lepárló tulajdonosa egy új lepárló készüléket kísérletezett ki, amely lehetővé tette a folyamatos lepárlást. 1832-ben ezt a készüléket tovább fejlesztették, így kapta a szabadalmaztatott lepárló készülék nevet.

 1853-ban Andrew Usher kereskedő először hoz forgalomba egy olyan whiskyt, amely malátából és gabonából készült ez volt a blend.
1877-ben megalakul a DCL, amely segítéségével a whisky ipar fellendül és virágzó gazdasági ággá válik. A Guinness cég 1897-ben kivásárolja a DCL-t így születi meg az United Distillers csoport.
A single malt egy olyan whisky, amelyet kizárólag árpából állítanak elő, mégpedig egyetlen lepárló üzembe.
A scotch csak Skóciában készült és érlelt whisky, vagyis minimum 3 évig készül.
A gabonawhisky nem csupán árpából, hanem más gabonából és kukoricából, rozsból és búzából is készülhet.
Végül a blendek a single maltok és a single grainek keveréke.

Egy blend 15-50 különböző malátát és 3-4 féle gabonawhiskyt tartalmazz. A blendek 12-15-18 éves malátawhiskyből keverik ki így 12 éves lesz. Egyes szakértők a mai napig kételkednek, hogy valóban befolyásolja –e a whisky minőségét a származása.
A legfőbb Skót whisky termelők:
Íslay, Skócia nyugati részén található.
Lowlands a Skót alföldön található.
Highlands a Skót felföldön található.
Speyside a Skót felföldön található.
Western Highlands: A nyugati felföldön található.
Eastern Highlands Keleti felföldön található.

Bár ma már Kanadában, Angliában és Amerikában is gyártanak whiskyt mégis az eredeti Skót és Ír whisky az igazi szakértők és a whisky rajongók szerint. Ma már a whisky gyártásnak hagyománya van, és híres lepárló mesterek félte őrzött receptek alapján készítik ezt a nemes italt.

Nincsenek megjegyzések