Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Pékné csülke – hányféle Pékné mód van?

Szinte egyre megy, hogy borjúcsülök vagy sertéscsülök készül, a pékné mód a receptben annyit tesz, hogy együtt sül a csülök a krumplival, hagymával. De honnan van az elnevezés, hányféle Pékné mód van?

Az ételnevekben – a csülkös ételektől függetlenül – azt jelenti a Pékné módra, hogy a hús, a vöröshagyma és a krumpli együtt sül meg, még ha nem is mindig együtt kerülnek a sütőbe. Az egyes receptek között azonban ennek ellenére jelentős eltérések lehetnek, így az ételek íze is eltérő lesz annak ellenére, hogy Pékné módon vannak elkészítve!

Már az előkészítésnél lehetnek különbségek: van aki előfőzi a csülköt, van aki különleges lében pácolja, vagy csak egyszerűen az elkészítés előtt egy nappal besózza, borsozza, fokhagymát vagdos rá apró darabokra, kevés majorannával meghinti, olajjal bedörzsöli.

A sütésben is lehetnek eltérések: lehet hirtelen magas hőfokon sütni, hogy megkérgesedjen kicsit a héja, vagy lehet hosszan, lassú tűzön sütögetni. Kinek-kinek ízlése szerint, azonban a krumplit és a hagymát mindig utólag kell hozzáadni, mert a sütési idejük eltér a csülökétől!

Sütés közben nem mindegy, mennyi ideig tartjuk letakarva (fedő, vagy alufólia alatt) a csülköt és az sem, hogy mikor és mivel locsolgatjuk. Egyes vélemények szerint a csülökhöz nagyon illik a sör, így azzal érdemes kenegetni, vagy meglocsolni.

Az étel elnevezéséhez visszatérve: létezik egy olyan anekdota, ami nem az elkészítési módszerére, hanem az elkészítőre utal. A pékné, aki először készítette ezt az ételt, igen okos és takarékos, mások szerint lusta asszonyság volt. Mikor az ura végzett a hajnali kenyérsütéssel és nyugovóra tért, pékné asszonyság csak betette a kemencébe a csülökkel, hagymával, krumplival megrakott cserépedényt, amelyben ebédre megsült a finom étel.

Ön hogyan készíti Pékné módra a húsokat? Írja meg nekünk!

Nincsenek megjegyzések