Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Előítéletesek az orvosok

Egy internetes vizsgálatból az derült ki, hogy az amerikai sürgősségi osztályokon dolgozó orvosok mutatnak ugyan öntudatlan elfogultságot a betegek bőrszínével és szociális státuszával kapcsolatosan, ez azonban nem befolyásolja az orvosi döntéseiket - például, hogy milyen vizsgálatokat kérnek, vagy hogy milyen diagnózist állítanak fel - számolt be a Medical News Today.


A résztvevők öntudatlan, implicit preferenciáit a bőrszínnel, illetve más tulajdonságokkal kapcsolatosan az úgynevezett implicit asszociációs teszttel (IAT) vizsgálták. Ez a teszt a résztvevők automatikus, öntudatlan asszociációit mérte fel a bőrszínnel, illetve a szociális helyzettel kapcsolatosan. Az eredmények szerint a 215 sürgősségi osztályon dolgozó orvos közül a legtöbb elfogult. A fajjal kapcsolatosan közepes preferenciát, a szociális helyzettel kapcsolatosan pedig erős preferenciákat mutatott az IAT.

Ugyanakkor azonban, amikor ugyanezeket a résztvevőket a klinikai gyakorlatukkal kapcsolatosan tesztelték, az derült ki, hogy hogy az implicit preferenciáik ellenére nem kezelik másképp a különböző bőrszínű, illetve szociális helyzetű betegeiket. A vizsgálat eredményeiből a kutatók a következő következtetést vonták le: "Ugyan a vizsgálatunk nem mutatott ki semmiféle összefüggést a fajjal és a társadalmi osztállyal kapcsolatos implicit preferenciák és klinikai gyakorlat döntései között, az elfogultságok azonban valósak, ami pedig befolyásolhatja a betegek ellátásának minőségét - a bőrszín és a társadalmi helyzet függvényében".

Ugyan a betegek kezelésében nem volt megfigyelhető különbség bőrszín, illetve társadalmi osztály szerint, de voltak olyan esetek, amelyek az elfogultságokat mutatták. Például az orvosok valószínűbben diagnosztizálják egy fiatal, fekete nőket kismedencei gyulladással, míg a fiatal, fehér nőknél inkább vakbélgyulladásra gyanakszanak - ugyanolyan tünetek és kórtörténet alapján. Különbség volt abban is (bár nem szignifikáns), hogy a balesetes betegeknél előforduló nyaki gyengeség kivizsgálására rendeltek-e MRI-vizsgálatot az orvosok: ha a beteg alacsonyabb társadalmi státuszú volt, akkor a vizsgálat megkérése kevésbé volt valószínű.

Az eredmények láttán a kutatók további vizsgálatokat terveznek annak felderítésére, hogy az implicit attitűdök és preferenciák hogyan befolyásolják a betegek ellátását.

Nincsenek megjegyzések