Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Zaklatás megelőzése: tippek, tanácsok

Az internetes zaklatás egyre gyakoribb, a kamaszok körében. Érdemes megelőzni a bajt, de akkor is lehet tenni ellene, ha már megtörtént a zaklatás.


Az internetes zaklatás mára nem csak ismert fogalommá vált, de egyre gyakrabban elő is fordul. A tizenévesek, akik szinte korlátlanul hozzáférnek az internetes tartalmakhoz, a közösségi médiához, e-mail rendszerekhez, okostelefonokhoz, egyre gyakrabban zaklatják egymást elektronikus formában. Ezek a technikai vívmányok újfajta eszközöket adtak a kamaszok kezébe, ahhoz, hogy egymást bántsák nem csak lelkileg, de testileg is.

Az about.com felismerve a probléma súlyosságát összeállított néhány hasznos tanácsot, azzal kapcsolatban, hogy mit tegyünk, ha kamasz gyerekünket online zaklatják.

Előzzük meg az online zaklatást!
- Állítson fel szabályokat. Beszélje meg kamasz gyerekével, hogy bármilyen rossz megjegyzést, fenyegetést, obszcén jellemzést kapott, azt tudassa. Ezzel is fel tudja hívni a figyelmét arra, hogy nem kell eltűrnie, hogy társai így beszéljenek vele.
- Tanítsa meg a közösségi média használatára a kamaszt. Tanítsa meg neki, hogyan kell az üzeneteket törölni, hogyan kell bizonyos felhasználókat blokkolni, elrejteni.
- Mondja el a gyereknek, hogy nem probléma, ha nem barátkozik rögtön mindenkivel, ha nem ismerőse a közösségi oldalakon olyanoknak, akiket valójában személyesen nem ismert.

Hogyan kezeljük az online zaklatást, ha már megtörtént?

- Ne hagyja figyelmen kívül a zaklatást! Soha.
- Magyarázza el a kamasznak, hogy nem az ő hibája, hogy zaklatják. A serdülők, gyakran magukba fojtják ezeket a problémákat és feleslegesen emésztik magukat. Folyamatosan, verbálisan kell tudtára adni, hogy nem vétkesek, így helye lehet állítani az önbecsülésüket.
- Ne foglalkozzanak a zaklatóval, a zaklatással. Minél többet beszélnek arról, aki zaklatja a kamaszt vagy arról, hogy milyen módon teszi ezt, annál jobban frusztrálja.
- Ha a zaklatás az iskolában történik, szólni kell az oktatóknak, tanároknak. Készítsen egy képernyő fényképet a zaklatásról, küldjön egy másolatot az e-mailről. Ha az iskola nem tud intézkedni az ügyben, tegyen feljelentést a rendőrségen.
- Jelentse be a zaklatás tényét az internetszolgáltatónál, jelezze, ha gyanús honlapot talált.
- Ha az online zaklatás olyan tartalommal bír, ami utalást tartalmaz fizikai bántalmazásra, erőszakra, akkor minden esetben jelentse ezt a rendőrségnek. Az online zaklatás könnyen átcsaphat valódi erőszakba. Ez fokozottan igaz, ha nem egyszeri esetről, hanem folyamatos zaklatásról van szó.

A cikk a http://parentingteens.about.com/ anyaga alapján készült. 

Nincsenek megjegyzések