Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Gomba, tyúkszem, bütyök, benövés

Bütyök, tyúkszem, köröm benövés, lábgombásodás? Bármelyik okozhat komoly problémát, amellett, hogy szégyenkezünk miatta. Hogyan kezeljük a gyakori lábgondokat? - írja a napidoktor.hu


Mitagadás, nehéz szembesülni azzal, hogy a lábunk befülled, tyúkszem vagy bütyök éktelenkedik rajta, ráadásul még fájdalmat is okoz. A körömbenövésről nem is szólva, mellyel szintén napi szinten meggyűlhet a bajunk.

Ezeket a gyakori lábproblémákat meg lehet előzni. Lássuk, hogyan előzhetnénk meg illetve kezelhetnénk ezeket a gondokat?

1.Bütyök: a csontos dudor a nagylábujj tövénél meglehetősen látványos. A nagylábujj eltér a többitől, a láb csontja kitér a normális vonalból, kialakítva a jellegzetes dudort. A bütyök igen fájdalmas lehet a nyomás vagy az arthritis miatt, sőt tyúkszemhez is vezethet. A tompításra szolgáló párnácskák a cipőben, egyedi cipőbetétek, tágasabb lábbelik egyaránt segíthetnek, ahogyan az is, ha szedünk fájdalomcsillapítót vagy műtétet igényelünk. Azt talán mondani sem kell, hogy a magassarkú cipőket kerüljük!

2.Tyúkszem és bőrkeményedés: a súrlódás hatására jön létre a tyúkszem vastag, megkeményedett, halott bőrképződménye, annak érdekében, hogy megvédje az érzékeny bőrt. Kúp alakot képez, azokon a területeken, ahol nyomás éri a lábat. A bőrkeményedés bárhol jelentkezhet, ahol súrlódás történik és nagyobb területre kiterjed. Mindkét esetet a nem megfelelően illeszkedő cipő okozza, és elmúlik, ha a súrlódás megszűnik. A Moleskin párnák segíthetnek tyúkszem esetén, a bőrkeményedést pedig lehet simára reszelni vagy műtéttel korrigálni.

3.Köszvény: az arthritis, vagyis ízületi gyulladás egy formája. Jellemzője a hirtelen fájdalom, a bőrpír, duzzanat, merevség, többnyire a nagylábujj környékén. De jelentkezhet a talpon, bokán, térdben és más ízületeken is. Oka a túlságosan sok húgysav a szervezetben, mely kemény kristályokat képezhet az ízületekben. A probléma napokig vagy hetekig fennállhat, gyulladáscsökkentőkkel kezelhető. A köszvényes rohamok megelőzhetők diétával is – beszéljünk erről orvosunkkal!

4.Szemölcsök vagy kérges növedékek: a kemény, kérges növedék a talpon jelentkezik. Szemölcsnek is nevezik. Fertőző, mert egy vírus okozza, amely a sérült bőrön át jut be a szervezetbe. Leggyakrabban a nyilvános fürdőkben, zuhanyzókban lehet összeszedni. Bár ártalmatlan, kezeletlenül nem szokás hagyni – fájdalmasabb annál, minthogy ignorálni tudnánk. A szalicilsav segíthet a problémán, ennél durvább megoldások az égetés, fagyasztás, lézer terápia és a szemölcsök műtéti eltávolítása.

5.Lábgombásodás: a gombás fertőzés a lábon hámlást, bőrpírt, viszketést, égő érzést okozhat, olykor hólyagokat és sebeket is. Enyhén fertőző, közvetlen érintkezéssel át lehet adni másnak, de úgy is, ha csupasz lábbal mászkálunk egy fürdő területén (az öltözőt is beleszámítva). A gomba növekedni kezd és átterjedhet a lábkörmökre. A lábgombásodást leggyakrabban gombaellenes krémekkel vagy szájon át szedhető gyógyszerrel kezelik súlyosabb esetekben.

6.Gombás köröm fertőzés: akkor jelentkezik, ha a mikroszkopikus nagyságú gomba a köröm sérülésén keresztül a körömbe jut, megvastagítva, elszínezve és törékennyé téve azt. Ha nem kezelik, a probléma nem múlik el és csak nehezebb lesz kikezelni. Meleg, nedves helyeken a körömgomba is átterjedhet egyik emberről a másikra. Enyhe esetekben a krémek segíthetnek, súlyos fertőzéskor azonban a szájon át bevehető gyógyszerek javasoltak. Az orvos el tudja dönteni, melyik lesz számunkra a megfelelőbb.

7.Kalapácsujj: amikor az ujj izmainak egyensúlya felborul, az fájdalmas ujjproblémát okozhat. Vannak emberek, akik sajnos hajlamosak a kalapácsujj kialakulására, de szoros, szűk cipő mindenképpen kockázatot jelent. A kalapácsujj onnan ismerhető fel, hogy az ujj középső ízülete lefelé görbül, az ujj majdnem eléri a talajt a többi, normálisan állóhoz képest. Egy jól illeszkedő lábbeli, amelyben van elegendő hely az ujjaknak, megoldást jelent a problémára, ahogyan a cipőbe helyezhető támogató eszközök is, de műtéti beavatkozást is lehet kérni kalapácsujj esetén.

8.Benőtt köröm: ha a lábujj köröm belenő a bőrbe, fájdalmat okoz, bőrpír, duzzanat, sőt fertőzés is jelentkezhet. Ha a körmöt túl rövidre vágjuk, vagy nem egyenesen át, a nagylábujj sérülése és a túl szoros lábbeli is lehet oka a benőtt körömnek. Enyhe esetekben, ha a lábat meleg vízben áztatjuk, tisztán tartjuk és gyengéden lejjebb toljuk a bőrt a körömről egy vattapamaccsal, az már segíthet, de súlyosabb esetben műtétre van szükség, melynek során a köröm egy részét vagy egészét eltávolítják.

9.Lúdtalp: jellemzője, hogy a talpnak nincs íve a belső felén, a talp teljesen vagy majdnem teljesen érintkezik a talajjal. Ez lehet örökölt dolog, de sérülés vagy egyéb probléma is okozhatja, reumatoid arthritis is. A lúdtalp tünetei ritkák, de a súlygyarapodás, a rosszul illeszkedő cipő vagy hosszú ideig tartó állás okozhat fájdalmat. A kezelést a talpat megerősítő gyakorlatok vagy a cipőbe helyezett talpbetétek, ortopédiai betétek jelentik.

Forrás: Napidoktor.hu

Nincsenek megjegyzések