Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Lehet olvasni a szemekből

Ha erkölccsel kapcsolatos döntést hozunk, véleményünk azon múlik, amire éppen nézünk - ez derült ki a kutatásból, amelyben emberek véleményét próbálták befolyásolni olyan morális kérdésekben, mint például a "lehet-e jogos egy gyilkosság?"


A kutatás azt állítja, hogy a válaszadók szemmozgásából könnyen meg lehetett állapítani, milyen döntést fog hozni. A feltett, alapos gondolkodást igénylő kérdésre ugyanis többféle választ adhattak, amelyeket írásban láttak maguk előtt: ezeken kellett elgondolkodniuk, hogy melyiket választanák. Amikor a kutatók - némi gondolkodási időt hagyva - azonnali döntésre késztették őket, 58 százalékuk azt választotta, amire éppen nézett. Ez elég bizonyító erejűnek számított azzal kapcsolatban, hogy morális döntéseinket az befolyásolja, amit éppen látunk. Ez derült ki a Lund University, a University College London és a University of California szakértői közös kutatásából.

A válaszadók a kísérlet idején nem tudták, hogy a szakértők figyelik szemmozgásukat, hogy az miként változik a kérdés feltevése előtt, közben és után. "Szemünkön, szemmozgásunkon minden látszik, amire éppen nézünk, azt nagyobb eséllyel választjuk ki" - magyarázta Philip Pärnamets, a Lund University munkatársa, a kutatásról szóló tanulmány egyik szerzője.

Ezen kutatás korábbi, köznapibb témájú vizsgálatokon alapul: ha például egy étlapról kell két étel között választanunk, a szemmozgásunkból már pontosan felmérhető, hogy mit fogunk választani - mielőtt mi azt tudatosan meg tudnánk fogalmazni. "Mindebben az új dolog, hogy ha a szemmozgást valós időben követjük, azzal egyúttal a döntéshozási folyamatot is megfigyelhetjük, ráadásul egy előre kiválasztott irányba tudjuk módosítani" - állította a kísérletben szintén résztvevő Petter Johansson. Ezek szerint a morális helyzet megállapításához szükséges gondolkodási folyamat a világ, a környezetünk felmérésével kapcsolatos folyamattal van összefüggésben.

"Manapság sokféle szenzor található okostelefonokban és ezek még szemmozgásunkat is képesek figyelni" - nyilatkozta Daniel Richardson, a University College London Eye Think laborjának igazgatója. "Ha a viselkedés apró változásait megfigyeljük, akár még mobilunk is segíthet a döntéshozási folyamatban - olyan módokon, ahogy korábban nem is gondoltuk volna." 

Nincsenek megjegyzések