Breaking News

Így készül a csokoládés-mazsolás kenyér!

Talán nem is gondolná, de friss, meleg kenyeret tálalni a családnak nem is akkora ördöngösség. Most egy édes változat receptjét próbálhatja ki!


Mutatjuk lépésről-lépésre, hogyan készítse el a csokoládés-mazsolás kenyér!

Hozzávalók:
200 g apró szemű mazsola
80 g tej- vagy étcsokoládépasztilla (vagy aprított csokoládé)
330 g fehér kenyérliszt
8 g/1,5 teáskanál só
20 g/2,5 evőkanál kakaópor
170 g fehér lisztből készült kovász
250 g/ml langyos víz
hosszú kenyérkelesztő kosár (900 g-os kenyérhez)
belisztezett péklapát és sütőkő (opcionális)
sütőpapírral bélelt sütőlap

Elkészítés:

Keverjük össze a csokoládét és a mazsolát, majd tegyük félre. Egy kisebb tálban keverjük össze a lisztet, a kakaót és a sót. Ez a száraz keverék. Egy nagy tálban keverjük össze a kovászt a vízzel, amíg teljesen elvegyülnek. Ez a nedves keverék.

A száraz keveréket és a csokoládés-mazsolás részt adjuk a nedves keverékhez, majd alaposan dolgozzuk össze. Fedjük le a kisebb keverőtállal, amelyben a száraz keverék volt, és hagyjuk pihenni 10 percig. A 10 perc leteltével dagasszuk át a tésztát. Ismét fedjük le az edényt, és pihentessük újabb 10 percig.

Kétszer ismételjük meg az előző lépéseket, végül még egyszer egyik korábbi lépést: a 10 perc leteltével dagasszuk át a tésztát. Megint fedjük le az edényt, és kelesszük a tésztát 1 órán át. Amikor már csaknem a kétszeresére kelt, ököllel csapjunk a tészta közepébe, hogy kiüssük belőle a levegőt.

Szórjunk meg liszttel egy tiszta munkalapot. A tésztát borítsuk ki a belisztezett munkalapra. Osszuk két egyforma darabra, és mindkettőt formáljuk labda alakúra. Hintsük meg liszttel a kelesztőkosár belsejét. A két tésztalabdát tegyük a kosárba, szorosan egymás mellé fektetve. Kelesszük nagyjából a duplájára, ehhez 3-6 órára lesz szükségünk. 

A sütés előtt 20 perccel melegítsük fel a sütőt 240 fokra. Ha sütőkövet használunk, most tegyük be a sütőbe. Helyezzünk a sütő aljába egy tepsit, hogy felforrósodjon. Készítsünk elő egy pohár vizet.

Ha a tészta már a duplájára növekedett, fordítsuk ki a kosárból a belisztezett péklapátra vagy az előkészített sütőlapra. Egy éles, fogazott pengésű késsel ejtsünk a tésztán néhány ferde metszést. 

Helyezzük be a kenyeret a sütőlappal az előmelegített sütőbe, amennyiben sütőkövet használunk, a péklapátról csúsztassuk a forró kőlapra. Az odakészített pohár vizet öntsük a felforrósított tepsibe, a hőmérsékletet pedig csökkentsük 220 fokra.

Süssük körülbelül 30 percig, vagy amíg barna lesz. Akkor készült el, ha a kenyér alját megütögetve kongó hangot hallunk. Hagyjuk kihűlni egy sütőrácson.

Nincsenek megjegyzések