Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Lézeres szemműtét - tudnivalók

A látásjavító lézeres szemműtét alig 20 éves múltra tekint vissza, de már emberek milliói köszönhetik neki az éles látásukat - írja az otvenentul


A lézeres szemműtétek elsősorban a szemüveg és a kontaktlencse végleges elhagyását lehetővé tevő, mesterségesen előállított, nagy energiasűrűségű fénysugárral végzett kezelések. A lézersugárnak az orvosi ellátásban két fajtáját használják.

A kemény vagy sebészeti lézerek műtéti beavatkozásokra, a lágy lézerek egyéb kezelésekre (pl. ízületi, reumatikus bántalmak, bőrgyógyászati betegségek stb.) kezelésére, gyógyítására szolgálnak. A „fénykezelés” fájdalom- és érintésmentesen végezhető, így nem okozhat sérülést, nem allergizál, nem okoz sugár- vagy elektromos terhelést, nincs mellékhatása. A lézeres szemészeti kezelések a rövid- és távollátás, de a szemüveggel és kontaktlencsével sem javítható, komolyabb fénytörési hibák korrekciójára is alkalmasak, így kiváltható velük a pápaszem és a kontaktlencse viselése.

A fény, amely megtöri a fénytörést

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan és miért is javítható ezzel a modern beavatkozással a rövid- és távollátás, vagy akár a fénytörési hibát okozó szemtengelyferdülés (asztigmia), tudnunk kell, hogy a szaruhártyán, vagyis a szem elülső felszínén áthaladó fénysugaraknak pontosan a retinára (látóhártyára) kell vetülniük ahhoz, hogy a tárgyak képe éles legyen. Ha az elénk táruló kép kontúrtalan, akkor a fénysugarak látásjavító eszközökkel fókuszálhatók a látni szándékozott tárgyra, helyre. Ám a szaruhártya fénytörése nemcsak megfelelő dioptriájú szemüveggel, kontaktlencsével, hanem lézer segítségével is megváltozatható a kívánt irányba és a szükséges mértékben, jelentős mértékben javítva a látás élességét.

Lássunk tisztán!

A lézeres szemműtét alapját adó lézersebészet olyan ambuláns orvosi beavatkozás, amely többféle műtéti technikát foglal magába, vagyis a szemészeti probléma lehető legeredményesebb korrekciója, de az egyén elvárásai, anyagi lehetőségei is befolyásolják, hogy az orvos melyiket ajánlja, a beteg melyiket választja.

A szemészeti beavatkozás előtt a páciensnek egy sor vizsgálaton kell átmennie. Ezek a számítógépes szemvizsgálat mellett magukba foglal(hat)ják a szemnyomásmérést, a szemfenék vizsgálatát, a könnytermelést, de a szaruhártya vastagságának mérését is.

A kivizsgálás során a szem állapota alapján az orvos dönthet a beavatkozás mellett, de akár ellen is. A lézeres műtéti beavatkozásnak akadályai lehetnek a műtétre váró páciens betegségei (pl. cukorbetegség, ízületi gyulladás stb.), a szemeket ért sérülések/hegek, de még akár a páciens által szedett gyógyszerek is.

A pontos diagnózis és a lehető leghatékonyabb műtéti eljárás megválasztása érdekében a kontaktlencse-viselőknek a vizsgálatok megkezdése előtt két héttel mellőzniük kell a lágy lencse, hat héttel a kemény, két héttel pedig az ún. torikus (a rövidlátást és a távollátást egyaránt korrigáló, a szemtengelyferdüléssel „tetézett” látáshiba korrigálására szolgáló) lencsék viselését.

Egyénre szabottan!

A beavatkozás előtt a szemészorvos tájékozódik a páciens egyéni „látási igényeiről” is, vagyis arról, hogy milyen pozitív változást vár a beavatkozástól (például éleslátás olvasáshoz, közellátáshoz, vagy a távollátás biztosítása szemüveg, kontaktlencse használata nélkül). A vizsgálatok, az anamnézis és a beteg „elvárásai” függvényében választja ki azt a műtéti technikát, amelytől a lehető legjobb látásjavulás várható.

Amennyiben semmilyen kizáró ok nem áll fenn, a lézeres szemműtét helyi érzéstelenítéssel (szemcseppek szembe juttatásával) történik, mégpedig számítógép által vezérelt lézer segítségével, amelynek munkáját nemcsak a szakorvos, hanem a beépített biztonsági rendszer is felügyeli.

A lézeres műtét közben semmilyen fájdalomérzetre nem kell számítani.

A lézeres kezelés ambuláns jellegű, majd a páciens – az adott magánklinikától függően – vagy azonnal, vagy némi „megfigyelési idő” után távozhat. A beavatkozást kontrollvizsgálatok követik, amelyek gyakorisága az alkalmazott műtéti eljárás típusától függ.

Forrás: Ötvenentúl.hu

Nincsenek megjegyzések