Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Placebóhatás – nem csalás, nem ámítás!

A hagyományos orvoslás régóta úgy tartja, hogy a placebó hatása a betegek meggyőződésén múlik, miszerint elhiszik, hogy hatékony orvosságot kapnak. A Pain című kiadványban közölték a kutatást, melyben derékfájással küzdő emberek egy csoportjának hagyományos kezelést, míg a másik csoportban ezt placebóval egészítették ki (erről tudtak is a betegek), s az utóbbi csoportban jelentős javulást tapasztaltak.
„Ezek az eredmények az eddigi ismereteinket a placebóról a feje tetejére állítják” – nyilatkozta Ted Kaptchuk, a kutatás társszerzője, a Program for Placebo Studies and the Therapeutic Encounter igazgatója a Beth Israel Deaconess Medical Center intézményben. „Ez az új kutatás mutatja, hogy a placebók hatása nem csak a betegen múlik. A beteg-orvos kapcsolat része a gyógyszer bevétele, így még ha a beteg tudja is, hogy hatástalan a tabletta, amit bevesz, a bevétel rituáléja megváltoztatja a tüneteket, és valószínűleg az agy olyan régióját stimulálja, mely mérsékeli is azokat.

A kutatás során 97 idült derékfájdalommal küzdő beteget vizsgáltak, mely betegség több mozgáskorlátozottságot okoz, mint bármely más állapot világszerte. Miután minden résztvevőt alaposan megvizsgáltak, a kutatók egy 15 perces tájékoztató keretében elmagyarázták a placebo hatást. Ezután véletlenszerűen két részre osztották őket: egyik csoport kapta a szokásos kezelést (TAU), másik a nyílt-placebo kezelést (OLP).

A résztvevők nagy része (85 és 88 %) már eleve szedett gyógyszert a fájdalmaira (legtöbben ún. nem szteroid gyulladáscsökkentőt, NSAID-ot). Mindkét csoport tagjai folytathatták ennek a szedését, azonban tilos volt bármilyen nagyobb életmódváltozás. Az OLP csoport tagjai emellett kaptak egy gyógyszeres üveget ’placebo tabletta’ felirattal, mely mikrokristályos cellulózt tartalmazott hatóanyag nélkül, s napi kétszer kellett szedni. Három hét után az OLP 30 %-os csökkenést mutatott mind az átlagos, mind a maximum fájdalomban, míg a TAU csoportban ez 9 és 16 %. A placebo csoport a fájdalom okozta korlátozottságban is 29 %-os csökkenést mutatott, míg a másik csoport ebben nem tapasztalt változást. „Ez a kezelésben való részvétel jótékony oldala: a nővérekkel, orvosokkal való kapcsolat, a gyógyszerek bevétele, az egészségügy összes szimbóluma és rituáléja, a test ezekre válaszol” – tette hozzá Kaptchuk. „Soha nem fogsz placeboval daganatot meggyógyítani, vagy embóliát eltávolítani. Ez nem egy teljes körű gyógyszer, azonban a betegek jobban érzik magukat tőle. Az eredmények alapján nem dobhatjuk a kukába a placebot.”

Nincsenek megjegyzések