Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Így lehet kevesebb a futósérülés

Egy újabb tanulmány szerint azok a futók, akik olyan edzőcipőben futnak, mely alig vagy egyáltalán nem párnázott (úgynevezett minimalista futócipő), így futáskor nem a sarkukra, hanem a középtalpukra érkeznek, lényegesen kisebb terhelésnek teszik ki testüket, mint a hagyományos edzőcipőt viselő társaik.
A kutatók összehasonlították, hogy a talajra érkezéskor milyen gyorsasággal hatnak a különböző irányú erők a futók lábára és ez mennyiben befolyásolja egy esetleges sérülés bekövetkeztének valószínűségét. A 29 futót vizsgáló tanulmány során arra jutott a University of Exeter kutatócsoportja, hogy az úgynevezett minimalista futócipőt viselő sportolók lába talajra érkezéskor összességében sokkal kisebb mértékű terhelésnek van kitéve, mint a hagyományos edzőcipőt viselőké. A hagyományos edzőcipőt viselő futók között is vannak természetesen sarokra és vannak középtalpra érkezők. A sarokra érkező futók lába ki van téve minden landoláskor egy úgynevezett vertikális ütközési erőnek, mely erőbehatás hiányzik a középtalpra érkezőknél. Előző tanulmányok viszont már bebizonyították, hogy a középtalpra érkező futók lábára elölről és oldalról érkező erőbehatások viszont ezeknél a futóknál magasabbak, tehát összességében ugyanakkora erőhatás éri a hagyományos futócipőt viselő futók lábát, függetlenül attól, hogy lábuk melyik része érintkezik először a talajjal.

Bár a legtöbb ember az egészségesebb életmód érdekében kezd el futni, hogy csökkentse a krónikus megbetegedések kialakulásának valószínűségét, mégis körülbelül a háromnegyedük szenved el évente futás során valamilyen sérülést. Ugyan a futás napról napra egyre divatosabb sportolási lehetőség, az elszenvedett sérülések száma minden igyekezet ellenére egyáltalán nem csökkent az elmúlt években, melyen Dr. Hannah Rice, a fenti kutatás vezetője és csapata feltétlenül változtatni szeretne.

Nincsenek megjegyzések