Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A legjobb artéria tisztító szuper táplálékok

Az artériák azok a vérerek, melyek az oxigén dús vért szállítják testünk minden egyes sejtjéhez. Minden artéria egy izmos cső, mely alapvetően 3 rétegből áll:
1, belső réteg (intima)

2, középső réteg (media)

3, külső réteg (adventitia)

A legnagyobb artéria az aorta, mely kisebb artériák hálózatára és kapillárisokra válik szét. Az egészséges artéria fala sima, és a vér akadály nélkül áramlik át rajta.

Amikor úgynevezett plakk épül fel az artériában, akkor az artéria eltömődik és ez akadályozza a vér szabad áramlását. A plakk különböző vegyületekből épül fel: zsír, koleszterin, kalcium, fibrin, stb.

Azoknál, akiknek magasabb az LDL koleszterin szintjük és alacsonyabb a HDL-szintjük, nagyobb eséllyel alakulnak ki az érelzáródások. De fontos rizikófaktor a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a dohányzás is.

Az artériák elzáródása olyan súlyos betegségek kialakulásához vezet, mint a szívinfarktus, a stroke, perifériás érbetegségek, stb.

Éppen azért az, hogy tisztán és egészségesen tartsuk ereinket, rendkívül fontos dolog és alapvetően meghatározhatja életkilátásainkat.

Melyek a legjobb természetes értisztító táplálékok?

1, Fokhagyma

Egyik egyszerű módja, hogy megőrizzük ereink egészségét, ha sok fokhagymát iktatunk étrendünkbe. A fokhagymában lévő értékes vegyületek csökkentik az LDL-koleszterin szintet, meggátolják az erek meszesedését, védik szív és érrendszerünk működését. Fogyasszon minden nap 1-4 gerezd fokhagymát, fűszerezze meg vele ételeit.

2, Gránátalma

Ez az egzotikus gyümölcs is kiváló értisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Antioxidáns és flavonoid tartalma magas, emellett pedig elősegíti a nitrogén-oxid termelődését, ami segíti a véráramlást. A gránátalma a meglévő plakkok méretét is csökkentheti.

Igyon frissen facsart gránátalma levet vagy adja hozzá a gyümölcsöt salátához, smoothie-hoz.

3, Lazac

A lazac egy kifejezetten szívbarát hal. Omega-3 zsírsavakban (EPA és DHA) gazdag, így növeli a HDL-szintet, csökkenti a triglicerid szintet és csökkenti az erekben kialakuló gyulladásokat is, amiknek nagy szerepük van a vérrögök kialakulásában. Ezek a rendkívül egészséges zsírok a vérnyomást is csökkentik.

Minden héten 2-3 adag lazacot kellene elfogyasztanunk ideális esetben.

4, Kurkuma

A kurkuma erőteljes gyulladáscsökkentő fűszer, a benne lévő aktív hatóanyag, a kurkumin segít eltávolítani a lerakódásokat az erek faláról.

Használjon kurkumát az ételek elkészítéséhez és igyon meg minden nap egy pohár langyos, kurkumás tejet.

5, Olíva olaj

Az olíva olaj, főleg az extra-szűz olíva olaj, kiváló a szív egészségének megőrzésére. Polifenolokban és egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag, csökkenti az LDL és növeli a HDL szintjét. Használjon olíva olajat a főzéshez és a saláta dresszingek elkészítéséhez.

6, Avokádó

Tanulmányok szerint az avokádó szintén képes csökkenteni a rossz koleszterin szintjét és növelni a jó koleszterin értékét. A benne lévő E-vitaminnak és káliumnak köszönhetően csökkenti a vérnyomást.

Egyen meg minden nap egy avokádót. Készítsen belőle avokádókrémet vagy egyszerűen adja hozzá a friss gyümölcsöt salátájához.

7, Görögdinnye

A görögdinnye kiválóan segíti megőrizni az erek épségét. Csökkenti az arterioszklerózis kialakulási esélyét, csökkenti a vérnyomást és tágítja az ereket. Mivel a has tájékán felhalmozódó zsírlerakódást is mérsékli, így védi a szív és érrendszer állapotát.

8, Mandula

A mandula nagyon jó hatással van a szív egészségére, ha mértékkel fogyasztjuk. Akár 15%-kal csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavai emelik a HDL-szintet és csökkenti a plakképződést az erekben. A mandulában található magnézium segít fenntartani az ideális vérnyomást is.

Hetente 3-5 adag mandulát kell elfogyasztani.

9, Brokkoli

A szulforafánban gazdag brokkoli minden napos fogyasztása javasolt, segítségével csökkenthető az erekben formálódó plakképződés. A brokkoli K-vitamint is tartalmaz, ami védi az ereket a túlzott mennyiségű kalciummal szemben. Rostokban is gazdag, a rostokban magas étrend pedig csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást.

Hetente legalább 2-3 adag brokkoli fogyasztása javasolt.

10, Spárga

A spárga hatékony értisztító zöldség. Elősegíti a szervezet glutathion termelését. Ez az értékes antioxidáns vegyület harcol a gyulladások ellen, védi az ereket az oxidációtól és a rögképződéstől.

A benne lévő alfa-linolénsav és folsav megőrzik az erek rugalmasságát.

Nincsenek megjegyzések